Suikervrij drinken is voor bazen

Suikervrij drinken is voor bazen

M’n Twittertimeline werd opgeschrikt door iemand die tweette dat het een slecht idee was van Sprite om volgende week Sprite met suiker uit de schappen te halen. Want naast het feit dat, quote, zoetstoffen slechter waren dan suiker, was het ook aan de consument om te kunnen kiezen, unquote.

Meerdere Twitterbubbelbewoners steunden haar betoog. En eisten keuzevrijheid.

Ik wil gewoon kunnen kiezen voor Sprite met suiker!

Het tegendeel is natuurlijk waar. Er ontstaat nu een bizarre situatie waarin het drinken van calorieën zó’n groot effect heeft op obesitas, maar dat tegelijkertijd mensen op de stoelen staan als er niet meer gekozen kan worden voor een specifieke suikerhoudende drank.

Wat wil je nou?

Volgens Coca-Cola, het moederbedrijf van Sprite, is de Nederlandse markt erg gezondheidsbewust en is het daarom de ideale proeftuin voor een suikervrije variant van Sprite, zonder een suikerhoudende tegenhanger.

En oja, logistiek komt het ook prima uit.

Vanaf volgende week dus: geen Sprite meer met suiker. Alleen nog maar met zoetstoffen. En dus zonder calorieën.

Ik vind het een mooie ontwikkeling. Want hoewel een blikje Sprite heus niet een ‘suikerbom’ is (zoals overdrijvende idioot Volkskrant schrijft), is het volgens mij vrijwel altijd verstandig om geen calorieën te drinken. En het is al helemaal fijn als frisdrankproducenten zélf (en niet de overheid) deze juiste ontwikkeling forceren door suikerhoudende varianten uit de schappen te halen. Dat is zeer te prijzen. En dan moet je niet, zoals Foodwatch doet, het afdoen met ‘ja, frisdrankproducenten staan onder druk, dus ze moeten wel’.

En al was het zo, geef die frisdrankproducenten dan de credits.

In een ideale situatie is ‘gewone’ Cola natuurlijk ook Cola zonder suiker. En heet de huidige ‘gewone’ Cola Coca-Cola Sugar. Dat is pas transparantie.

En hoewel de NRC gelijk heeft dat echt grote stappen pas worden gezet als ook Cola alleen suikervrij gaat zijn, is dit een mooi begin.

Een mooi begin van een wereld waarin mensen nu eindelijk stoppen met bang zijn voor zoetstoffen, en begrijpen dat calorieën drinken in de meeste gevallen idioot is.

Suikervrij eten is voor debielen. Maar suikervrije frisdrank is een no-brainer.

En laten we trouwens niet vergeten dat we het hebben over frisdrank. En je deze hele discussie dus kunt vergeten als je gewoon een glas water drinkt.