Zogenaamd suikervrij eten

bedrock suiker

In mijn boek Eet Taart Krijg Een Sixpack staat een aantal keer dat de Energieke Vrouwen Academie het pinnakel van onzin is maar ik moet dat toch rectificeren. Bedrock spant nu de kroon. Want er werd een artikel gepubliceerd dat het beste kan worden omschreven als een smoothie van willekeur, angst, drogredenen en pathologisch liegen.

In de categorie ‘body’ werd gisteren namelijk een persoonlijke ervaring gepost. Over iemand die 100 dagen zogenaamd geen suiker meer at.

Iets wat letterlijk onmogelijk is en daarmee leugen nummer 1. Maar daar komen we zo wel op.

???

???

Deze zinscontructie klopt niet, maar dat scharen we dan maar onder artistieke vrijheid. Maar goed, honderd dagen zonder suiker dus. Knap. En niet waar, dus. Suikervrij leven bestaat niet.

???

???

Ok nu is het opeens een jaar. 265 extra dagen. Maar misschien heeft de auteur wel 265 dagen nodig gehad om dit stuk tekst te schrijven.

De letters op etiketten hebben een in regelgeving vastgelegde lettergrootte en ik kan me voorstellen dat letters op kleine verpakkingen klein zijn. Sommige mensen hebben slechte ogen. Dit is geen argument. Ik heb ook lenzen nodig om de wereld te zien.

Magere melkpoeder is geen ander woord voor suiker. Magere melkpoeder is namelijk magere melkpoeder.

En nee, je mijdt ze tegenwoordig niet allemaal. Maar daar komen we zo wel op.

???

???

De documentaire Fed Up is gemaakt door iemand die anti-GMO’s is en ingesproken door iemand die anti-vaccinatie is. Dat zijn geen argumenten, maar ik vind het wel leuk om even te melden. In deze documentaire wordt suiker als oorzaak van de obesitatsepidemie gezien en zijn overheden kwade genii. Over die angst voor overheden ga ik het niet hebben, want doe normaal, maar ik wil je er wel even op wijzen dat suikerconsumptie al een tijdje daalt terwijl obesitas een steeds groter probleem wordt en dat de hoeveelheid mensen met autisme goed correleert met de verkoop van biologisch voedsel maar ook dat geen zak met elkaar te maken heeft.

Dus nee, suiker heeft er niet voor gezorgd dat je te dik bent. Structureel meer energie tot je nemen dan verbruiken is daar de oorzaak van.

Ik weet niet welke vegaburgers jij koopt (waarschijnlijk in de smaak caramel cheesecake chocolade marshmallow) maar vegaburgers zitten niet vol suiker. Echt nee, totaal niet.

Ja, aan veel producten wordt suiker toegevoegd. Want dat maakt het eetbaar.

???

???

Ja is het nou een jaar of honderd dagen en is het nou suikervrij of etiketten lezen? Leg ff uit?

En waarom is jouw oplossing chips zonder suiker? Zou de oplossing niet gewoon ‘regelmatig wat minder chips’ moeten zijn? En ja, in brood zit suiker want dan gaat het beter gisten en dan heb je lekkerder (en beter) brood.

???

???

Als je veel te zwaar bent, eet je niet je hele leven al gezond. Period. Ik word wel echt verdrietig dat je jezelf dat wijsmaakt. En de lezers van bedrock.nl. Maar goed, zij lazen eerder al dat ‘de voedselindustrie’ ervoor zorgt dat ‘we’ teveel suiker eten.

???

???

Ik denk dat je plotselinge verminderde inname van koolhydraten er inderdaad voor heeft gezorgd dat je veel minder energie hebt. Ja, dat is een logisch fysiologisch verschijnsel. Je hebt koolhydraten nodig om te kunnen functioneren (bijvoorbeeld denken) en je raakt vermoeider als je je lichaam niet goed voorziet van wat het nodig heeft.

Smaakpapillen die opnieuw geprogrammeerd moeten worden ja? Water dat naar 7-Up smaakt? Ok…

???

???

Ja, dat komt omdat je glycogeenvoorraden uit je spieren worden uitgeput en je daardoor vocht verliest. Als je daarna weer ‘gewoon’ gaat eten, kom je weer aan.

???

???

Ik snap deze alinea niet. Heb je er nou wel of niet wat aan gehad?

???

???

Ok dus je eet je hele leven gezond en je bent nooit een zoetekauw geweest maar je bent wel, zoals je zelf aangeeft, veel te zwaar. Hoe dan? De lucht? Kabouters? Stiekeme vetinjecties van monsters onder je bed terwijl je slaapt?

Het is AH to go. Ik weet ook niet waarom. Maar niet AH-To-GO.

En nee, niet alleen de worteltjes in plastic hebben geen toegevoegde suikers. Zo uit m’n hoofd hebben halfvolle kwark, appels, kaas, cashewnoten, tabak, de Donald Duck, zwarte koffie, water en cola light dat ook niet.

Overigens zitten er in worteltjes wel gewoon suiker hoor. En dat is fijn (en heel normaal). Want dan smaken die worteltjes nog een beetje en kun je functioneren.

En in wat voor omgeving leef jij dat je de hele dag door moet bedanken voor stukken taart, snoepjes, kauwgum en cola? En waarom bedank je voor kauwgum? Omdat die 0,8 gram suiker zogenaamd slecht voor je is?

???

???

Huh? Tiramisu is toch zo’n dessert met natte lange vingers? Dat is toch helemaal niet lekker?

Anyway, ik kan me goed voorstellen dat je lichaam signalen geeft om weer even normaal te doen.

???

???

En daarom kost het je inderdaad veel moeite om terug te gaan naar je suikervrij leven. Omdat het niet bestaat en/dus nergens op slaat.

???

???

Misschien moet je structureel iets minder gaan eten op een manier die past bij jouw voorkeuren om gewicht te verliezen. Zomaar een tip.

En sowieso kut voor je dat je eczeem hebt en niet weet waar het aan ligt.

???

???

Maar deze correlatie (en in de alinea ervoor nog even vertellen dat de huisarts je niet kan helpen) tussen geen suiker meer eten en geen eczeem meer hebben is een beetje kort door de bocht he. Misschien heb je nog wel meer veranderd in diezelfde periode en is dát de oorzaak. Misschien eet je nu een bepaald product met een specifieke allergeen niet meer. Zou zo maar kunnen.

Toch een pluim dat je niet direct je lezers aanraadt om te doen wat voor jou werkt. Zouden meer mensen moeten doen.

We weten immers allemaal dat hetgeen wat voor jou werkt de slechtste reden is om te adviseren aan anderen maar wel een prima reden om er mee door te gaan.

Maar alleen als het echt werkt. En dat doet het niet echt he?

???

???

Je vergeet nog iets. Je hebt naast je zogenaamde suikervrije en eczeemvrije leven nu ook een belachelijk stuk tekst op bedrock.nl gezet vol met onzin en leugens. Naar de wereld en naar jezelf.

Wat je dan beter wel kunt doen? Niet een specifiek iets demoniseren maar iets veel algemeners, je algehele voedingspatroon, aanpassen.

Maar dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten.