Lekker goedkoop de wereld over vliegen (behalve soms)

Lekker goedkoop de wereld overvliegen (behalve soms)

In september 2015 besloot ik dat ik in iedere kalendermaand tenminste een dag buiten Europa wilde zijn. Het was geen doel, maar een mooi middel om de wereld te bekijken. Inmiddels hou ik dat niet meer vol, maar sinds die tijd heb ik aardig wat tripjes gemaakt.

Nu denkt een aantal van jullie dat ik heel rijk ben en een ander deel denkt dat ik een geheim trucje gebruik om goedkope tickets te vinden.

De waarheid ligt ongeveer in het midden. En heb ik een boek geschreven over hoe ik dit allemaal heb gedaan en jij dit ook kunt doen.

Tripjes zijn inderdaad mijn grootste kostenpost (want door de wereld te zien begrijp ik hoe onbenullig ik ben en dat maakt me meer bescheiden—stel je voor wat voor mongool ik zou zijn als ik niet op reis ging), maar ik probeer het goedkoop te houden.

En soms gaat dat heel erg mis. Maar meestal niet.

Hoe doe je dat toch allemaal?

Het onderstaande overzicht is voor iedereen die zich afvraagt ‘hoe doe je dat toch allemaal’ maar niet mijn boek hebben gelezen en niet voor mensen die het niet willen weten want toen ik dit artikel als concept deelde vonden velen van jullie mij een opschepper.

Snap ik wel, dus lees dan maar niet.

En dit artikel gaat ook niet over wat je op die plekken die ik heb bezocht allemaal kunt doen. Ik ben, ondanks talloze pogingen, nog steeds geen reisbloggertje. Daarvoor moet je bij Jenny zijn.

Dit artikel gaat over waar ik m’n tickets heb geboekt, hoe en waarom en hoe veel ik er voor heb betaald.

Mag je allemaal weten. Omdat je het zo graag wil weten. We beginnen bij de meest recente trip en dalen af naar de krochten van de geschiedenis.

On y va!

2018

Mei 2018

Amsterdam — Lissabon — Málaga — Lissabon — Amsterdam

AMS-LIS-AGP-LIS-AMS

AMS-LIS-AGP-LIS-AMS

€190,96

Een vriend van me ging trouwen in Monda (in dat kasteel van verderop) en of we even allemaal op eigen kosten kwamen overvliegen. Prima joh. Echte vriend. Nouja, die tickets met tyfusryanair waren dus net zo duur als gewoon even met TAP (Star Alliance) via Lissabon vliegen dus een kleine citytrip was wel op z’n plek. Aldus geschiedde. Verder niet zoveel boeiends te vertellen over lage prijzen of veel punten. Was namelijk beide niet het geval.

Nouja, de Stockholmvriend Bart ging mee en hij heeft een Gold status bij Star Alliance (SAS om precies te zijn) dus mochten we met hem mee in de lounge in Lissabon voor onze vlucht naar Málaga. Leuk.

Kosten

 • €190,96 voor AMS — LIS — AGP — LIS — AMS met TAP geboekt bij TAP

Mei 2018

Amsterdam — Oslo — Amsterdam

AMS-OSL-AMS

AMS-OSL-AMS

€99,79

We zouden dus met (oud-)collega’s naar een hut in een bos in Noorwegen gaan dus dat gingen we toen ook maar doen. Heen met SAS, terug met Norwegian. Of andersom. Weet ik niet meer.

Kosten

 • €64,31 voor AMS—OSL met SAS, geboekt bij SAS
 • €35,48 voor OSL—AMS met Norwegian geboekt bij Norwegian

April 2018

Amsterdam — New York — Toronto — Amsterdam

AMS-EWR-YYZ-AMS

AMS-EWR-YYZ-AMS

€165,71

Nieuw Jorkoe is ook zo’n plek om minimaal ieder jaar te bezoeken vanwege het feit dat je er minimaal jaarlijks aan herinnerd moet worden hoe achterlijk de Amerikaanse consumptie- en gemakscultuur is. Hoe mooi is het dan om een ticket van nog geen tweehonderd piek te vinden? 5,7 mooi, zeg ik je.

Het was er wel koud.

Kosten

 • AMS — EWR (met United) — YYZ — AMS (met Air Canada) voor €165,71 geboekt bij Schipholtickets

Punten

 • United en Air Canada horen bij Star Alliance en met airlines uit die alliantie vlieg ik nauwelijks dus ik wist van tevoren niet zo goed waar ik mijn punten moest gaan sparen. Ik heb foto’s van m’n boarding passes dus ik moet nog retroclaimen (achteraf punten krijgen), maar pas als ik weet bij welke airline ik dat het beste kan doen.

Maart & april 2018

Amsterdam — Helsinki — Bangkok — Hong Kong — Cebu — Busuanga — Manila — Hong Kong — Londen — Amsterdam

AMS-HEL-BKK-HKG-CEB-USU-MNL-HKG-LHR-AMS

AMS-HEL-BKK-HKG-CEB-USU-MNL-HKG-LHR-AMS

€723,42 + 24000 British Airways Avios & 27500 Emirates Skywards

M’n op één na beste vriend Bart moest het ene weekend werken in Guangzhou en het andere weekend in Jakarta en leek het wel een goed idee om in de tijd die tussen deze twee weekenden zat op te vullen met een vakantie op een plek die tussen deze twee plekken zat. En bovendien is gedeeld plezier dubbel plezier dus vonden mijn op één na beste vriend Bouman en ik het wel een goed idee om te delen in dat plezier.

Dus wilden we naar Hong Kong en de Filipijnen op een vrij specifiek moment.

De oplettende lezer zal verschrikt reageren, omdat specifieke eisen niet echt bijdragen aan een succesvolle zoektocht naar goedkope tickets, en dat klopt. Want wat ik kon vinden was een ticket naar Bangkok (vanaf Amsterdam) en terug vanuit Hong Kong (naar Amsterdam), via Londen, voor €522,34. Dat kon twee tientjes goedkoper (met Turkish Airlines, maar die hadden me ooit genakt), maar ik wilde graag met British Airways vliegen (niet om die krappe rotstoelen in die oude 747-kisten maar) vanwege mijn statusbonus (waarmee ik meer punten spaar). En ik wilde naar Bangkok om twee redenen plus een bonusreden: om mijn Emirates Skywards punten op te maken (die moesten voor eind april gebruikt zijn en de enige optie in business class was Bangkok — Hong Kong (in die Airbus A380 dubbeldekker met bar aan boord), voor 27500 Emirates Skywards punten en €19,59), om een pak te maken voor een bruiloft (zie boven) en pad thai.

Hong Kong is de hub van Cathay Pacific, een partner airline van British Airways. Wanneer je British Airways Avios spaart, kun je die punten gebruiken om daarmee tickets te boeken met Cathay Pacific. Dat deed ik voor mezelf en mijn op één na beste vriend Bouman en vloog daarom relatief goedkoop naar Cebu in (na een gratis upgrade premium) economy class (€26,33 + 9000 Avios) en in business class terug van Manila naar Hong Kong (€20,59 + 15000 Avios).

De trip naar de Filipijnen had als specifieke bestemming het eiland Busuanga (verwarrend genoeg vaak Corón genoemd, maar dat is zowel een eiland ernaast als de grootste stad op het eiland) vanwege de rondzwemmende zeekoeien, dus van en naar dit oord moesten we met lowcostmaatschappijen losse tickets boeken. Heen van Cebu en terug naar Manila met respectievelijk Philippine Airlines en Skyjetair. Prima, maar wel een nare prijskwaliteitverhouding (totaal €134,57).

Al met al was dit een bijzonder gepuzzelde trip met enerzijds niet de allerbeste prijs vanwege specifieke locaties en tijdstippen (maar ik spaarde wel 10827 British Airways Avios) en een paar waardevol ingewisselde punten (merk op dat ik met de ene vlucht meer punten bijeenspaarde dan ik nodig had voor die andere vlucht waar ik met punten betaalde).

Side note: omdat mijn op één na beste vriend Bart van Hong Kong naar Guangzhou moest vliegen, boekte ik voor hem een business class ticket voor 9000 British Airways Avios en drie tientjes met mijn account. Kan ook gewoon.

Kosten

 • AMS — HEL — BKK (met Finnair) & HKG — LHR — AMS (met British Airways) voor €522,34 geboekt bij British Airways
 • BKK — HKG (in business class met Emirates) voor €19,59 en 27500 Emirates Skywards geboekt bij Emirates
 • HKG — CEB (met Cathay Pacific) voor €26,33 en 9000 British Airways Avios geboekt bij British Airways
 • CEB — USU (met Philippine Airlines) voor €66,93 geboekt bij Philippine Airlines
 • USU — MNL (met Skyjetair) voor €67,63 geboekt bij Skyjetair
 • MNL — HKG (met Cathay Pacific in business class) voor €20,59 en 15000 British Airways Avios geboekt bij British Airways

Punten

 • 7587 British Airways Avios + 3240 British Airways Avios vanwege een Silver Status = 10827 British Airways Avios
 • Niets gespaard bij Philippine Airlines en Skyjetair (en uiteraard ook niet bij Cathay Pacific en Emirates omdat ik juist daar punten uitgaf om te kunnen vliegen)
 • 120 British Airways Tier points

Januari & februari 2018

Amsterdam — Londen — Kaapstad — Londen — Amsterdam

AMS-LHR-CPT-LHR-AMS

AMS-LHR-CPT-LHR-AMS

€502,48

Een winter in Nederland is geen winter in Nederland zonder een tripje naar Kaapstad. In 2018 ging ik voor de zesde winter in vijf jaren (ja, dat kan want zie maar verderop voor vorig jaar) naar één van de drie Zuid-Afrikaanse hoofdsteden. Het was er even vermakelijk als de voorgaande jaren, maar dan nu zes weken lang. Prima.

Kosten

 • AMS — LHR — CPT — LHR — AMS met British Airways geboekt bij Omega Flight Store voor €502,48

Gespaarde punten

 • 3150 British Airways Avios + 6520 British Airways Avios vanwege een Silver Status = 9670 British Airways Avios
 • 60 British Airways Tier points

December 2017

Amsterdam — Londen — Kaapstad — Londen — Amsterdam

AMS-LHR-CPT-LGW-AMS

AMS-LHR-CPT-LGW-AMS

€482,17

Ik moest nog een hoofdstuk schrijven voor m’n boek (check ‘m hier) en dat wilde ik, net als toen op Bali, op een plek doen die fijn, exotisch, warm, goedkoop en bekend was (maar niet Bali). Ik zag op 4 december een ticket naar Cape Town en die vlucht ging op 5 december. Dus dat deed ik maar.

Werd één van de meest productieve trips ooit. Kun je straks wel lezen in mijn boek waarin ik schrijf over hoe je goedkope vliegtickets kunt vinden en boeken (dat was de plug).

Kosten

 • AMS — LHR — CPT — LGW — AMS (met British Airways) geboekt bij Schipholtickets (1 dag van tevoren) voor €482,17

Punten

 • 3247 British Airways Avios + 1492 British Airways Avios vanwege een Bronze Status = 4739 British Airways Avios
 • 70 British Airways Tier points

November 2017

Amsterdam — Doha — Tokio — Doha — Amsterdam

AMS-DOH-NRT-AMS-DOH

AMS-DOH-NRT-AMS-DOH

€639,98 (in business class)

Terwijl we zaten te wachten op onze terugvlucht vanuit Kaapstad (tijd zat, zie onder) vonden we een error fare van Qatar Airways via het forum van Flyer Talk (maar ook omdat ik aan het chatten was met de koning van vliegticketdeals Valentijn): in Business Class van Amsterdam naar Tokyo (is er leuk, ben er nu en ben nog niet uitgekeken) voor €639,98. Ik vlieg niet zo vaak business class (letterlijk nog maar 1 keer gedaan) dus het leek me wel een mooi moment om het weer even te ervaren.

Spaarde er ook meer dan 22000 British Airways Avios mee.

Kosten

 • AMS — DOH — NRT — DOH — AMS (met Qatar Airways) geboekt bij Qatar Airways (11 maanden van tevoren, ja) voor €639,98

Punten

 • 20518 British Airways Avios
 • 560 British Airways Avios (behaalde met deze vlucht + de volgende trip naar Kaapstad met British Airways in één klap (nee, eigenlijk twee klappen) een silver status en daarmee verzekerde ik mezelf van loungetoegang + een gast en puntenbonussen op volgende vluchten (lees maar terug)

Oktober & november 2017

Amsterdam — Mexico — Amsterdam

AMS-MEX-AMS

AMS-MEX-AMS

€242,50

Ik was hier (net als bijna alle bestemmingen dit jaar—saaie vent) al eens geweest maar niet tijdens Dia de los Muertos, dus dit was een mooie kans. Een rechtstreekse vlucht met een Aeromexico is dan ook best prima, zeker voor minder dan 250 piek.

Check voor Mexico-ervaringen overigens dit artikel.

Kosten

 • AMS — MEX — AMS (met Aeromexico) geboekt bij Expedia (4 maanden van tevoren) voor €242,50

Punten

 • Spaarde er geen 13000 Delta Skymiles mee (zoals verwacht) omdat ik de KLM-app gebruikte en KLM automatisch m’n FlyingBluenummer toevoegde aan de boeking (en me 3000 punten gaf—gore oplichters)

September & oktober 2017

Amsterdam — Guangzhou — Denpasar — Guangzhou — Amsterdam

AMS-CAN-DPS-CAN-AMS

AMS-CAN-DPS-CAN-AMS

€412,60 (incl. hotelverblijven in Guangzhou)

Ik besloot dat ik mijn boek moest schrijven en daarvoor een fijne exotische goedkope bekende plek nodig had. Dus dat werd Bali. Het verblijf kostte daar nauwelijks 13 euro per nacht en het ticket ook niet zo heel veel.

Ik vloog met China Southern en dat is best een prima maatschappij (met niet eens een dikke omweg als je snapt dat de wereld rond is). Op beide richtingen zat een flinke overstap in Guangzhou, maar omdat ik van China houd en ik wist dat je bij iedere overstap van meer dan 8 uur in China gratis verblijf en vervoer en voedsel krijgt van China Southern, boekte ik het ticket.

Op de terugweg werd er zelfs een citytour voor me georganiseerd in Guangzhou en dat was fantastisch.

Kosten

 • €412,60 voor AMS — CAN — DPS — CAN — AMS met China Southern geboekt bij Budgetair (1 maand van tevoren)

Punten

 • 3320 Skymiles bij Delta, want het was de aller aller allerlaagste boekingsklasse.

Augustus & september 2017

Amsterdam — Stockholm — Oakland — Stockholm — Amsterdam

AMS-ARN-OAK-ARN-AMS

AMS-ARN-OAK-ARN-AMS

€507,74

Ik besloot samen met mijn op één na beste vriend Bart om een tripje naar San Francisco te maken. Dat hadden we besloten in New York met die oud-huisgenoot die daar dan ook weer zou zijn met weer een andere vriend die daar wijn maakt (zie uitgebreid verslag hier).

Over het plannen dacht ik niet heel goed na want ik boekte een relatief prijzig ticket vanaf Stockholm (ARN) naar Oakland en weer terug maar moest dan ook nog in Stockholm komen. Én ik zou bijna geen punten sparen.

Heel sad en dom allemaal, maar van fouten kun je leren.

Kocht wel eindelijk dat Boosted Board.

Kost dat?

 • AMS — ARN — AMS voor €112,77 (met KLM) geboekt bij Budgetair (1 maand van tevoren)
 • ARN — OAK — ARN voor €394,70 (met Norwegian) geboekt bij Norwegian (7 maanden van tevoren—dus genoeg tijd om daarna ten minste 5 goedkopere tickets voorbij hebben zien komen)

Punten

 • 0 miles bij Delta Skymiles
 • Vast iets van rewards gespaard bij Norwegian maar daar heb ik geen reet aan

Augustus 2017

Amsterdam — Stockholm — Amsterdam

AMS-ARN-AMS

AMS-ARN-AMS

€142,76

Ik ging op een soort vriendenweekendtrip naar de bossen ten noorden van Stockholm want daar kun je mooi barbecueën en kampvuren bouwen (in principe hetzelfde). Was een mooie trip met een ietwat duur ticket. Ik had ook met Norwegian wat goedkoper kunnen vliegen (dat deden vrienden) maar zij hadden uiteindelijk natuurlijk weer 2 uur vertraging.

Die vertraging had ik ook op de terugweg toen er een drone (niet de mijna) boven het vliegveld van Arlanda was gesignaleerd en starts en landingen een paar uur werden geweigerd.

Spaarde trouwens nog wat puntjes bij Delta. Niet teveel. Maar mocht gelukkig wel gratis m’n koffer inchecken (want had een vishengel gekocht) omdat ik Delta Silver member was geworden een paar dagen eerder. Toen werd ook het Scrabblewoord vishengeljetsetter geboren.

Kost dat?

 • €142,76 voor AMS ✈ ARN ✈ AMS met KLM geboekt bij Budgetair (1,5 maand van tevoren)

Punten

 • Geen idee???

Ben vissen in Zweden? ??

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Juni 2017

Brussel — New York — Montréal — Brussel

BRU-EWR-YUL-BRU

BRU-EWR-YUL-BRU

€351,38

Besloot vrij lastminute (9 dagen van tevoren) een ticket te boeken naar New York want die Stockholmvriend zou er ook zijn en zijn oud-huisgenoot woont daar dus verblijven was geen probleem. Het verschil tussen vanaf Amsterdam en vanaf Brussel vertrekken wilde ik wel investeren in een treinreis naar Brussel. Was medium kut. En ik weet niet of ik het weer zou doen.

We zouden in New York Boosted Boards gaan kopen maar ik was bang dus ging de aankoop niet door.

Ging op de terugweg nog even langs Montréal want dat was leuk (en ik had bewust een lange transit geboekt).

Kost dat?

 • €351,38 voor BRU ✈ EWR, LGA ✈ YUL ✈ BRU met United en Air Canada geboekt bij Schipholtickets (9 dagen van tevoren)

Punten

 • 3460 United Mileageplus miles. Meh.

?

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Juni 2017

Amsterdam — Budapest — Amsterdam

AMS-BUD

AMS-BUD

€000,00

Ik moest komen spreken voor een uitgever over mezelf in Budapest. Was een chartervlucht. Geen miles, geen punten, geen geld, geen boeiend verhaal.

Kost dat?

 • €000,00 voor AMS ✈ BUD ✈ AMS met Corendon, niet zelf geboekt.

Punten

 • Geen, want een chartervlucht.

Mei 2017

Amsterdam — Málaga — Amsterdam

AMS-AGP

AMS-AGP

€199,86

Weet je nog dat hotel bij Málaga waar ik vorig jaar ging dronen? Ik wel. Nou die Stockholmvriend uit het vorige artikel geeft daar in mei trainingen (dat is met je benen over elkaar en een pen in je bek kritisch kijken naar een veertiger die zwetend een presentatie geeft) en daarna gaan we een piepklein roadtripje van vier dagen doen.

Môôôôôp! (Is geluid van een optrekkende auto en tegenovergestelde van Skrrrrrt!)

Was verder helemaal geen goede deal hoor. Integendeel: een combi van Transavia en Vueling naar de achterburen in Spanje voor 200 piek is weer helemaal huilen met de pet op.

Bemoeide me deze keer ook niet met de boeking. Was een slechte keuze.

Kost dat?

 • €199,86 voor AMS ✈ AGP ✈ AMS met Transavia / Vueling geboekt bij eDreams (2,5 maand van tevoren)

Punten

 • Geen, want Transavia en Vueling (hierna nooit meer)

Maart & april 2017

Amsterdam — Barcelona — Londen — Bangkok — Seoul — Tokyo — Madrid — Amsterdam

AMS-BCN-LHR-BKK-ICN-NRT-MAD-AMS

AMS-BCN-LHR-BKK-ICN-NRT-MAD-AMS

€528,09

Ik weet niet meer zo goed waarom ik deze had geboekt. Want de deal die ik voorbij zag komen was van Barcelona naar Bangkok en terug van Tokyo naar Amsterdam. Dus dat had nog wat gaatjes. En die vulde ik op met low-cost maatschappijen en dat ga ik ook niet meer doen.

Die Transaviavlucht was niet om over naar huis te schrijven (toch gedaan), de vlucht van het ergste vliegveld van de wereld (Don Mueang in Bangkok) naar Seoul met Thai AirAsia kwam ‘s avonds laat aan (= kut) en van Eastar Jet had ik nog nooit gehoord en wil ik ook nooit meer wat van horen. De terugvlucht van 14 uur en 20 minuten van Tokyo naar Madrid is vervelend, omdat je bijna over Amsterdam vliegt en dan weer terug moet. Spaarde er wel 3547 Award Miles bij American Airlines mee. Weinig.

Kost dat?

 • €47,50 voor AMS ✈ BCN met Transavia geboekt bij Transavia (1 maand van tevoren)
 • €248,18 voor BCN ✈ LHR ✈ BKK, NRT ✈ MAD ✈ AMS met British Airways / Iberia geboekt bij Budgetair (6 maanden van tevoren)
 • €116,46 voor DMK ✈ ICN met Thai AirAsia geboekt bij Onetravel.com (1 maand van tevoren)
 • €115,95 voor ICN ✈ NRT met Eastar Jet geboekt bij Eastar Jet (1 maand van tevoren)

‘Jongnirak’ betekent niet ‘Verrekte’. Heb gevraagd.

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Februari 2017

Amsterdam — Singapore — Denpasar (Bali) — Singapore — Amsterdam

AMS-SIN-DPS-SIN-AMS

AMS-SIN-DPS-SIN-AMS

€800,25 (inclusief 13 nachten verblijf)

Dit was opeens heel wat anders. Ik volgde Vakantie Discounter nog maar net op Twitter of ik zag al een fijn dealtje voorbijkomen naar Bali. Dat eiland had ik drie keer eerder bezocht dus ik wist al wel een beetje wat fijne plekken waren om te verblijven. Dus toen ik de combi van een snelle (niet rechtstreekse) KLM-vlucht zag met het prima Four Points by Sheraton in Seminyak (geen punten kunnen sparen omdat de eigenlijke boeker Corendon (lol) was) voor €800 en een beetje, was de keuze snel gemaakt. Waren helaas maar 1888 Delta Skymiles.

Kost dat?

 • €800,25 voor AMS ✈ SIN ✈ DPS ✈ SIN ✈ AMS (+ 13 hotelovernachtingen) met KLM geboekt bij Vakantie Discounter (1 maand van tevoren)

Wanneer het weerbericht voor Amsterdam een week lang 9 graden en regen is en je vlucht over een uur gaat.

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Januari 2017

Amsterdam — Mexico City — Panama City — Mexico City — Amsterdam

AMS-MEX-PTY-MEX-AMS

AMS-MEX-PTY-MEX-AMS

€243,12

Zag een ticket naar Panama voorbijkomen en daar was ik al eens geweest (scroll maar heel ver terug op m’n Instagramaccount) maar nog niet met m’n liefje. En er zijn San Blas eilanden, dus dat is direct alweer een reden om te gaan. Panama City zelf is vrij matig (schreef er nog een stukje over).

De vlucht werd uitgevoerd door Aeromexico en een deel van de reis was in een Boeing 787 Dreamliner. Nu ben ik geen aviation expert maar de Dreamliner is wel een vliegtuig dat je mee kunt nemen in je overweging om ergens naar toe te gaan. Het vliegtuig is ruimer, stiller, nieuwer (dus soms wifi en meestal betere In-flight Entertainment) dan je gemiddelde kist maar ik waardeer persoonlijk de grotere ramen die je met een knopje kunt dimmen het meest.

Spaarde ook nog 7228 Delta SkyMiles met deze vlucht.

Kost dat?

 • €243,34 voor AMS ✈ MEX ✈ PTY ✈ MEX ✈ AMS met Aeromexico geboekt bij Ebookers.de (3,5 maand van tevoren)

Punten

 • 7728 Delta Skymiles

Wanneer je drone wéér stuk is maar je matties er voor je zijn.

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

December 2016 & januari 2017

Amsterdam — Istanbul — Kaapstad — Amsterdam

AMS-IST-CPT-AMS

AMS-IST-CPT-AMS

€300,24

Dit was het vijfde jaar op rij dat ik in december een winter retreat boekte naar Cape Town. Wel de eerste keer met Turkish Airlines. Eerder vloog ik met Emirates, KLM, KLM en Emirates. De KLM vlucht is de enige die rechtstreeks is, maar het is overdag dus dan is 11 uur tering lang. Terug is ‘ie ’s nachts en dat is helemaal mooi. Dan kun je, al dan niet met een slaappil, lekker de hele nacht tukken en boven België wakker worden. Zonder tijdsverschil.

Ik vind Emirates een betere maatschappij want de vlucht naar Dubai is in een Airbus A380 en ik weet niets van vliegtuigen maar een Airbus A380 is de fijnste ooit.

Uiteindelijk werden we in Cape Town bij het boarden tegengehouden omdat het vliegtuig vol was en we geen plek aan boord hadden (ondanks boarding passes). We werden omgeboekt naar een rechtstreekse KLM-vlucht (slaap, yes) maar moesten wel 6,5 uur wachten. Volgens het reglement van Turkish Airlines krijgen we nu een ok compensatie.

Dit is een reden waarom je naar Cape Town moet:

Kosten

 • €600,23 voor AMS ✈ IST ✈ CPT ✈ AMS met Turkish Airlines / KLM geboekt bij Budgetair
 • €300 terug van Turkish Airlines na hevig procederen

Oja we vonden ook Wally’s Cave. #fromwhereidrone #wallyscave #dji #mavicpro #jelmerdeboerdroningthings

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

December 2016

Amsterdam — Stockholm — Amsterdam

AMS-ARN-AMS

AMS-ARN-AMS

€84,20

Bezocht nog even de vriend uit Stockholm voordat ik naar Cape Town ging. M’n liefde Norwegian vroeg er 8 tientjes en een beetje voor. Kon ik mooi naar een sauna met de zee als dompelbad. Dikke tip.

A photo posted by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Kosten

 • €84,20 voor AMS ✈ ARN ✈ AMS met Norwegian geboekt bij Norwegian

November 2016

Amsterdam — Parijs — Mahé (Seychellen) — Mumbai — Goa — Doha — Parijs — Amsterdam

AMS-CDG-SEZ-BOM-GOI-DOH-CDG-AMS

AMS-CDG-SEZ-BOM-GOI-DOH-CDG-AMS

€598,31

De deal was een error fare want een retour van Parijs naar de Seychellen en dan naar India is goedkoop als het 177 euro kost. We boekten een retour Parijs om deze trip heen (met AirFrance en KLM voor €142,13), waardoor we na onze India trip nog een weekend Parijs hadden.

In India vlogen we vanaf Mumbai direct door naar Goa met Jet Airways voor €56,77. Goa was tof. Wel smerig en goor en druk en heilige koeien. Maar tof. Schreef er nog een stukje over.

We hadden geen zin om vanaf Goa via Mumbai en weer de Seychellen (waar we dan weer een hele dag zouden moeten zijn) naar Parijs te vliegen, dus boekten we een nieuwe ticket met Qatar Airways van Goa naar Parijs, voor €222,67.

Seychellen is tof, want ziet er zo uit:

A video posted by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

De basisemotie van Seychellianen is overigens wel chagrijnig.

Kosten

 • €142,13 voor AMS ✈ CDG ✈ AMS met AirFrance & KLM geboekt bij Expedia
 • €176,74 voor CDG ✈ SEZ ✈ BOM ✈ SEZ ✈ CDG met Air Seychelles geboekt bij TripAir
 • €56,77 voor BOM ✈ GOI met Jet Airways geboekt bij Jet Airways
 • €222,67 voor GOI ✈ DOH ✈ CDG met Qatar Airways geboekt bij Budgetair

Oktober & november 2016

Amsterdam — Shanghai — Denpasar (Bali), Lombok — Denpasar — Shanghai — Amsterdam

AMS-PVG-DPS,LOP-DPS-PVG-AMS

AMS-PVG-DPS,LOP-DPS-PVG-AMS

€507,18

De deal (ook via SecretFlying) leek wel aardig maar toen ik ging boeken, werd het uiteindelijk 477 euro en dat is niet heel goedkoop naar Bali vanaf Amsterdam en zeker niet met China Eastern met een overstap in Shanghai die niet kort maar ook niet lang is.

Was uiteindelijk prima. Ook nog even naar Lombok gevaren en terug gevlogen (want even duur als speedboatje, maar wel sneller) met Garuda.

Droneshot van Lombok:

Droneshot (met fatale crash) van Lombok:

Kosten

 • €476,79 voor AMS ✈ PVG ✈ DPS ✈ PVG ✈ AMS met China Eastern
 • €30,39 voor LOP ✈ DPS met Garuda Indonesia

September & oktober 2016

Amsterdam — Venetië — Casablanca — Rio de Janeiro — Casablanca — Amsterdam

AMS-VCE-CMN-GIG-CMN-AMS

AMS-VCE-CMN-GIG-CMN-AMS

€488,44

De deal die we vonden op SecretFlying was een trip van Venetië, via Casablanca naar Rio de Janeiro en dan terug naar Casablanca om vier dagen later naar Parijs te vliegen. Voor 280 euro met Royal Air Maroc.

Prima deal, maar Royal Air Maroc bleek niet de beste luchtvaartmaatschappij te zijn (in verband met gitaarspelende en rokende (!) mensen in het vliegtuig die de whiskyfles doorgaven).

En we moesten ook nog in Venetië komen. Dat laatste was niet zo erg, want Transavia vliegt naar Venetië. Is ook de niet de airline van mijn voorkeur, maar het is ok. En de website ziet er gewoon prima uit, dus dat boekt wel prettig. Is belangrijk.

Terug besloten we een nieuwe ticket direct van Casablanca naar Amsterdam te boeken, want dat was niet veel duurder dan Parijs naar Amsterdam. En een treinticket van Casablanca naar het veel leukere Marrakech is ook niet zo duur.

Wat ik van Venetië vond, lees je hier. En Rio was ook wel leuk. Als het niet regende en koud was (september is nog steeds winter).

Kosten

 • €84,00 voor AMS ✈ VCE met Transavia geboekt bij Transavia
 • €278,83 voor VCE ✈ CMN ✈ GIG ✈ CMN ✈ ORY met Royal Air Maroc geboekt bij Ebookers
 • €126,00 voor CMN ✈ AMS met Transavia geboekt bij Transavia

Juli & augustus 2016

Amsterdam — Istanbul — Abu Dhabi — Mahé (Seychellen) — Johannesburg — Abu Dhabi — Bangkok — Cochin — Abu Dhabi — Frankfurt — Amsterdam — Krabi — Singapore — Amsterdam

AMS-AUH-SEZ-JNB-AUH-BKK-KBV-SIN-AMS

AMS-AUH-SEZ-JNB-AUH-BKK-KBV-SIN-AMS

€1838,47

Deze trip was insane. Van tevoren. Maar ook achteraf. Niet alleen om de plekken die we hebben bezocht, maar vooral vanwege de tickets die we weg hebben gegooid.

De Stockholmvriend en ik zagen een mooie deal voorbijkomen op SecretFlying. Met Etihad (een prima maatschappij) van Istanbul, via Abu Dhabi naar de Seychellen en dan door naar Johannesburg, via weer Abu Dhabi naar Bangkok. En dat voor €375. Dan moesten we zelf nog maar even zien hoe we in Istanbul zouden komen en terug zouden gaan vanaf Bangkok.

Beide open eindes waren een drama. Waar ik normaal meestal wel goedkope tickets vind, kon ik deze keer met geen mogelijkheid een goedkoop enkeltje naar Istanbul vinden.

Intussen ging een andere vriend ook mee en vlogen we voor meer dan 300 euro vanaf Amsterdam, met Onur Air (niet de beste maatschappij), naar Istanbul. De Stockholmvriend vloog vanuit Stockholm.

Het was drie dagen na die mislukte militaire coup in Turkije en het was niet heel gezellig in Istanbul.

So be it.

Intussen hadden we besloten dat we via Bangkok via Cochin (India) terug zouden vliegen naar Frankfurt (want dat was het goedkoopste). Weer met Etihad, via Abu Dhabi. Voor 340 euro. En dan zouden we wel een manier vinden om van Frankfurt terug te komen in Amsterdam. Dat werd uiteindelijk een ticket van 150 euro. Ook alvast ff geboekt.

Die mooie deal werd een flinke wereldreis van ongeveer 1200 euro, maar dan bezochten we wel Istanbul, Abu Dhabi, de Seychellen, Johannesburg (en het Krugerpark), Bangkok en Cochin. Helemaal top. En het helemaal waard.

Dat bleek ook de realiteit, totdat de Stockholmvriend geen visum kreeg voor India en tegelijkertijd die andere vriend in Johannesburg een ontsteking in z’n mond kreeg en moest afhaken.

Een change of plans maakte dat we besloten vanaf Bangkok, via Krabi, naar Singapore gingen en vanaf daar terug naar Nederland. Nog even bijna 600 euro erbij.

Ik huil er nog steeds om, maar stiekem was het het allemaal waard. Kijk maar:

A photo posted by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

A video posted by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

A photo posted by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Kosten

 • €302,43 voor AMS ✈ SAW met Onur Air geboekt bij Onur Air
 • €374,42 voor IST ✈ AUH ✈ JNB ✈ AUH ✈ BKK met Etihad geboekt bij Expedia
 • €80,01 voor DMK ✈ COK met AirAsia geboekt bij AirAsia
 • €339,13 voor COK ✈ AUH ✈ FRA met Etihad geboekt bij Expedia
 • €149,98 voor FRA ✈ AMS met Lufthansa geboekt bij Lufthansa
 • €51,00 voor DMK ✈ KBV met AirAsia geboekt bij AirAsia
 • €65,50 voor KBV ✈ SIN met AirAsia geboekt bij AirAsia
 • €476,00 voor SIN ✈ AMS met Garuda geboekt bij Expedia

Juni 2016

Amsterdam — Beijing — Hong Kong — Beijing — Amsterdam

AMS-PEK-HKG-PEK-AMS

AMS-PEK-HKG-PEK-AMS

 

€334,00

Ik vond weer een deal op SecretFlying. Eigenlijk dezelfde als ik al had gedaan in januari (Beijing een paar dagen en dan naar Hong Kong), maar dan vanaf Amsterdam. En met China Southern. En liefje ging ook mee.

Was echt een prima deal. En ook fijn om Beijing en Hong Kong eens een keer te zien als het geen winter is. En eindelijk dronen op de Chinese Muur van m’n lijstje kunnen halen.

Heb er ook een filmpje gemaakt. Zie:

Kosten

 • €334,00 voor AMS ✈ PEK ✈ HKG ✈ PEK ✈ AMS met China Southern geboekt bij Expedia

Mei 2016

Amsterdam — New York — Seattle — New York — Amsterdam

AMS-EWR-AMS

AMS-EWR-AMS

€774,11

Ik zag op SecretFlying weer een mooie deal met United: voor iets meer dan 350 piek naar Seattle. Dat leek me wel tof. Seattle is weliswaar de meest regenachtige plek van de Verenigde Staten (dat had ik al ervaren in 2009), maar het is wel de plek waar Starbucks is opgericht, dus het leek me een mooie verandering van plek om te werken aan m’n boek.

Met lekker veel koffie.

En ik had ook twee keer een overstap van 24 uur in New York.

Intussen besloot m’n liefje dat het een goed idee was om naar New York te gaan en ik had in een vlaag van verstandsverbijstering besloten dat ik dan maar gewoon in New York zou blijven en die vluchten naar en van Seattle zou skippen.

Tering dom natuurlijk. Twaalf uur voordat we zouden vliegen, kwam ik er achter dat die laatste ticket van New York naar Amsterdam natuurlijk niet meer geldig is als je uitstapt en niet naar Seattle gaat en weer denkt op te kunnen stappen. De enige mogelijkheid was een nieuwe ticket van New York naar Amsterdam boeken. Kosten: 425 euro.

Zo werd een goedkope half way around the world ticket een flink dure retour naar New York.

Maar we hebben wel genoten. Want New York blijft awesome. Lees hier maar wat je er allemaal kunt eten.

Kosten

 • €350,09 voor AMS ✈ EWR ✈ SEA✈ EWR✈ AMS met United Airlines geboekt bij United Airlines
  €424,02 voor EWR ✈ AMS met United Airlines geboekt bij United Airlines

April & mei 2016

Amsterdam — Stockholm — Amsterdam

AMS-ARN-AMS

AMS-ARN-AMS

€120,39

Ik stond tijdens een surprise party voor een vriend van me in een kroeg en een tweetal vrienden vertelden me dat ze onze Stockholmvriend weer gingen opzoeken en vroegen of ik mee ging. Dat vroegen ze niet echt hoor. Ik heb mezelf uitgenodigd. Ik boekte ter plekke hetzelfde retourtje als zij deden, met KLM, via de website van KLM. Prima.

Je weet al hoe Stockholm is. Heb er ook een filmpje over gemaakt.

Kosten

 • €120,39 voor AMS ✈ ARN ✈ AMS met KLM geboekt bij KLM

April 2016

Amsterdam — Londen — Los Angeles — Honolulu — Lihue — Honolulu — Los Angeles — Londen — Amsterdam

AMS-LHR-LAX-HNL-LIH-HNL-LAX-LHR-AMS

AMS-LHR-LAX-HNL-LIH-HNL-LAX-LHR-AMS

€644,96

Ik vond, toen ik in oktober 2015 in New York was, via SecretFlying een deal naar Hawaii. Een hele goede deal. Vanaf Amsterdam, ongeveer de kortste route, met normale airlines (British Airways en American Airlines) voor 420 piek. Ik boekte direct rondom m’n verjaardag. Dat had een goede reden: omdat Hawaii dicht bij de datumgrens ligt, wilde ik rond middernacht de dag voordat ik jarig zou zijn naar Kiribati vliegen zodat ik van 6 naar 8 april ging en m’n verjaardag over zou slaan.

Dan zou ik dus nooit 30 geworden zijn.

Bleek uiteindelijk dat een vlucht van Honolulu naar Kiribati een paar duizend euro kost. Dus die grap ging niet door.

Een aantal vrienden boekte ongeveer dezelfde tickets en samen bezochten we nog het nabijgelegen eiland Kauai. Die ticket was reteduur voor twee keer 30 minuten.

Hawaii en Kauai zijn fantastisch. De stranden zijn het meest geel, het water het meest blauw en de bergen het meest groen. Herinner je even Lost en Jurassic Park. Dat.

En ze hebben er Poké. Dus ga ook vooral.

Op het vliegveld van Honolulu was het vliegtuig vol en werd er omgeroepen wie voor $800 een paar uur later dezelfde vlucht wilde pakken, maar ik had verplichtingen de volgende dag.

Miste daardoor een mooie kans op gratis geld.

Kosten

 • €419,02 voor AMS ✈ LHR ✈ LAX ✈ HNL ✈ LAX ✈ LHR ✈ AMS met British Airways & American Airlines geboekt bij Budgetair
 • €225,94 voor HNL ✈ LIH met IslandAir geboekt bij IslandAir

Maart 2016

Amsterdam — Stockholm — Amsterdam

AMS-ARN-AMS

AMS-ARN-AMS

€102,40

Die vriend uit Stockholm was in maart gewoon weer thuis, dus bezocht ik hem. Ik heb ooit eens via Ryanair een ticket geboekt voor nog geen 20 piek maar dan vlieg je dus niet vanaf Schiphol (da’s voor mij 15 minuten verderop) en kom je niet aan in Stockholm maar in Skavsta.

En moet je dus nog met de bus.

Ryanair is de verschrikkelijkste luchtvaartmaatschappij ooit. Ook vanwege dit soort gore teksten:

Wat?

Wat?

Naar Stockholm betaal ik altijd rond de €100 retour, afhankelijk van hoe flexibel ik ben en hoe laat ik boek.

Norwegian is m’n favoriete low cost carrier. Dat komt omdat ze normaal doen (in tegenstelling tot Ryanair) en wifi aan boord hebben. Gratis.

Stockholm is tof maar wel duur, maar ik bespaar omdat ik geen hotel hoef te boeken.

Oja ik spreek ook Zweeds. Kijk maar.

Kosten

 • €102,40 voor AMS ✈ ARN ✈ AMS met Norwegian geboekt bij Norwegian

Februari & maart 2016

Amsterdam — Dubai — Denpasar (Bali) — Dubai — Amsterdam

AMS-DXB-DPS-DXB-AMS

AMS-DXB-DPS-DXB-AMS

€000,00

Ik was in april 2015 op persreis naar een pangasiuskwekerij in Vietnam (kun je hier lezen). Die reis duurde 4 dagen en op het vliegveld van Ho Chi Minhstad aangekomen voor de terugreis waren er teveel passagiers en te weinig plekken.

Ik aarzelde even, maar was vervolgens haantje de voorste. Als een luchtvaartmaatschappij graag wil dat je niet meegaat (omdat meer stoelen hebben verkocht dan er stoelen zijn), bieden ze je meestal een prima vergoeding, omdat dat moet volgens regeltjes en voorwaarden. (In Hawaii, wat je straks kunt lezen, werd mij $800 geboden om een vlucht van 8 uur later te nemen, maar ik had een niet te missen afspraak de volgende dag. Vorige week, in Kaapstad, was het vliegtuig van Turkish Airlines overboekt en kon ik niet mee en werd ik overgeboekt naar een KLM-vlucht die 6,5 uur later vertrok. Volgens hun eigen voorwaarden krijg ik m’n ticketprijs terug + €600 vergoeding).

In Emirates was het aanbod bij een overvolle vlucht, in dit geval:

Als je niet in plaats van vrijdag, maar op zaterdag terugvliegt, dan krijg je van ons een hotelovernachting en drie maaltijden en een business class ticket terug en een retourticket met Emirates naar keuze.

Dat vond ik prima. En dus kon ik bijna een jaar later gratis naar Bali omdat dat mijn retourticket naar keuze van m’n keuze was. Kwestie van bellen en zeggen welke data je wilde vliegen. En dan werd het gefixt.

Ik moest nog wel even 24 uur in Dubai blijven vanwege een vertraagde vlucht uit Amsterdam en een daardoor gemiste aansluiting op m’n vlucht naar Bali, maar ook dat werd allemaal gefixt door Emirates en ik kon er een filmpje maken.

Was helemaal top. Bali is warm, goedkoop, mooi, gezellig en je kunt er bijzonder lekker eten. Wifi is kut en de gym ook.

Kosten

 • €000,00 voor AMS ✈ DXB ✈ DPS ✈ DXB ✈ AMS met Emirates geboekt bij Emirates

Januari 2016

Amsterdam — Tallinn — Stockholm — Beijing — Hong Kong — Tokyo, Osaka — Hong Kong — Moskou — Amsterdam

AMS-TLL-PEK-HKG-HND,KIX-HKG-SVO-AMS

AMS-TLL-PEK-HKG-HND,KIX-HKG-SVO-AMS

€921,96

Ik zag op SecretFlying een deal met Air China naar Beijing en door naar Hong Kong vanaf Stockholm en terug van Hong Kong via Beijing naar Londen. Vond het zelf een hele goede deal, maar dat betekende wel dat ik eerst naar Stockholm moest en ook nog even moest fixen dat ik vanaf Londen weer terug naar Amsterdam kon.

Een vriend van me woont in Stockholm, dus ik dacht het mooi te kunnen combineren en was zo naïef om te denken dat er vanaf Londen Heathrow wel veel goedkope vluchten naar Amsterdam gaan.

Is niet zo.

Die Stockholmvriend besloot bovendien een maand in Shanghai te gaan werken, dus het had voor mij geen zin om eerst (een weekend) naar Stockholm te gaan. Nouja, het kon wel maar ik vond het niet zo gezellig.

Ik boekte heel laat een ticket naar Stockholm, via Tallinn in Estland, met AirBaltic. Bijna 160 piek voor een enkeltje plus een nacht slapen in een hotel op het vliegveld voor ongeveer hetzelfde bedrag. Sad. Was die goedkope ticket opeens heel duur.

AirChina is niet de beste maatschappij, maar het was best oke. Beijing is awesome. Hong Kong net zo, maar op een andere manier. Die vriend uit Stockholm had een paar dagen vrij en we besloten samen naar Japan te gaan. Hij vanuit Shanghai en ik vanuit Hong Kong. Een weekje Hong Kong bevatte dus opeens een minivakantie naar Japan. Een trip in een trip in een trip.

Japan is duur. Alles is duur: Taxi vanaf het vliegveld? 90 euro. Simpel hotel? 180 euro per nacht.

Maar er is no place like Japan. Is het volledig waard. Ik wil terug. En ik ga ook terug. In april 2017 via Barcelona en Bangkok (totaalprijs: €238,18) met Transavia en British Airways en Iberia en in november met Qatar Airways (in business class) voor €639,98.

Jij moet ook gaan. Boek een ticket, maar wel een normale.

Terug naar januari 2016. Ik had dus een ticket vanaf Hong Kong, via Beijing, terug naar Londen. Maar omdat ik nog geen vlucht van Londen naar Amsterdam had geboekt, ging ik in Japan eens even kijken of ik niet rechtstreeks naar Amsterdam kon vliegen. Dat kon niet rechtstreeks, maar er was wel een prima enkeltje met Aeroflot te koop voor 280 euro, via Moskou.

Aeroflot is niet m’n lievelingsmaatschappij en Moskou Sheremetyevo is het allerlelijkste vliegveld ooit. Ik dacht de treurnis te ontsnappen door in de lounge te wachten tijdens m’n overstap, maar daar was behalve wifi niet veel leuks te beleven. Ja, de schalen met chips werden regelmatig bijgevuld.

Ondanks alle ontberingen was dit een prima trip, met onder andere een bezoek aan de Verboden Stad in Beijing, de paardenrennen in Hong Kong en sushi eten in Tokyo.

Kosten

 • €158,33 voor AMS ✈ TLN ✈ ARN met AirBaltic geboekt bij AirBaltic
 • €247,78 voor ARN ✈ PEK ✈ HKG ✈ PEK ✈ LHR met Air China geboekt bij eDreams
 • €165,89 voor HKG ✈ HND met HK Express geboekt bij HK Express
 • €71,00 voor KIX ✈ HKG met HK Express geboekt bij HK Express
 • €278,96 voor HKG ✈ SVG ✈ AMS met Aeroflot geboekt bij BudgetAir