Mogen we dan helemaal van alles nog?

bier

Er was weer eens een onderzoek dat de effecten van voeding op mensenlevens beschreef. In dit geval een meta-analyse waaruit bleek dat zelfs mensen die gemiddeld meer dan één glas alcohol (niet een glas met alleen alcohol maar een ‘eenheid alcohol’—dat is zo’n 10 ml) per dag dronken, een grotere kans hadden op vroegtijdig overlijden. Overigens werd dat in veel gevallen vertaald naar ‘je leeft een half jaar korter als je meer dan tien glazen alcohol per week drinkt’ (aldus de nos.nl—en dit is heel erg onjuist) of ‘met ieder glas leef je een half uur korter’ maar zulke uitspraken worden gedaan door mensen die geen reet begrijpen van gemiddelden, generaliseren en normaalverdeling. Ik trouwens ook niet, maar het feit dat alcoholdrinkers een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden (vind ‘vroegtijdig overlijden’ een opmerkelijke term trouwens) betekent niet dat ze allemaal precies even vroeg doodgaan. Evenmin wint iedereen in het casino precies 99% van z’n inleg terug.

Maar daar gaat het natuurlijk niet om.

We gaan ons nu allemaal afvragen wie er nog wel zuipt en wie niet en vooral: hoezeer we onszelf en anderen een autonome zelfstandige baas vinden. Want nu we deze nieuwe informatie tot ons hebben genomen, moeten we ons afvragen of het nog wel moreel verantwoordelijk is om te gaan drinken. En ook dáár schrijft nos.nl dan weer een artikel over.

En natuurlijk moet iedereen op Facebook en/of in de kroeg natuurlijk een opmerking over maken. Dat het ze geen reet boeit. En er reageren mensen met een foto van een glas bier onder een tweet van nos.nl. Dat zal ze leren.

Proost! Ik neem er nog eentje hoor!

Maar daar gaat het natuurlijk ook helemaal niet om.

Waar het wel om gaat is dat gezondheidsadviezen, wanneer deze worden uitgesproken, worden gezien als verplichtingen (en in veel gevallen als beperkingen).

Mogen we dan helemaal niks meer!?!1!111??

Maar ‘we’ mogen dus nog steeds van alles. Het is voor jezelf en voor de wereld alleen veel fijner dat je niet hoofdpijn en beroertes krijgt en leverproblemen en hart- en vaatziekten en bushokjes sloopt en/of mensen doodrijdt met je dronken bek.

Het feit dat je nu weet dat je zelfs van heel weinig alcoholische ‘eenheden’ een hogere kans hebt op narigheid, geeft je eigenlijk alleen maar méér opties (tenminste: als je voorheen dacht dat het allemaal geen kwaad kon, dan is er nu een optie bijgekomen).

Je moet het nog steeds allemaal zelf weten. Uit deze meta-analyse blijkt alleen dat er vrijwel geen fysieke gezondheidsvoordelen zitten aan het drinken van alcoholische dranken.

En ik vind dat we dat allemaal allang wisten. Net als dat we weten dat twee gevulde koeken met daar tussen een kroket vreten, mentholsigaretten roken, toeteren in het verkeer naar mensen die niet doorrijden, met witte sokken in Adidasslippers naar de supermarkt gaan en lachen om struikelende kinderen eigenlijk allemaal niet zo verstandig is.

Maar het is allemaal wel lekker.