Via nihil

Dit is de basis van minimalisme: niet via negativa (de negatieve weg) maar via nihil: überhaupt iets niet doen, bijvoorbeeld een mening hebben.

Via nihil
Photo by Erwan Hesry / Unsplash

De minimalist in deze wereld zal beamen (niet Engels uitspreken) dat bezit extra afstofwerk is en, aangezien we allemaal het boekje van Marie (spreek uit: ma-ri-eh) Kondo (geen affiliate link) over opruimen en wegtyfen hebben gelezen, halen we onze voldoening uit minimaliseren: het verwijderen van het overbodige in ons leven. Minder spullen equals meer geluk, zo luidt het dogma. Waarvan akte.

En dat wegnemen van het overbodige kun je toepassen op meer dan alleen Donald Duckverzamelingen, H&M-sale-artikelen, allerlei smaken douchegel en doosjes met sieraden. Ook als je een relatie (romantisch, vriendschappelijk of klant-opdrachtgever) hebt met iemand en die is kut, dan kun je wel relatietherapie gaan doen of ‘even gaan zitten’, maar je kunt ook gewoon die relatie stoppen.

Zelfs ideeën: behandel ze (niet) als bezittingen, (maar) gooi ze weg.

En denk aan je afslanken: de gemakkelijkste manier om dat te doen is door allemaal dingen niet te gaan eten. Scheelt tijd, moeite en geld. Maar waarom gaan we dan allemaal alsnog massaal bewegen om die calorieën zogenaamd ‘te verbranden’ of ‘vetverbrandende voedingsmiddelen’ kopen? Misschien omdat we geconditioneerd zijn met de gedachte dat je problemen oplost door iets toe te voegen? Misschien omdat consumeren levensgenot lijkt te kunnen vergroten? Maar wat nou als het tegenovergestelde waar is?

Nimium boni est, cui nihil est mali.

Het goede is voornamelijk de afwezigheid van het slechte.

En ja, sinds Marie (nu wel goed uitspreken) komen we daar steeds meer achter: als je veel rotzooi hebt, moet je geen kast kopen om die rotzooi in te doen, maar die rotzooi weggooien/geven.

Via negativa

Nassim Taleb maakte deze latijnse vertaling van the negative way populair. Maar deze weg van het verwijderen is pas stap één.

De volgende stap (en ik wil niet de ultiem verlichte filosoof uithangen) is natuurlijk überhaupt iets niet kopen of doen of uitvoeren of zeggen. En ook deze weg (via nihil—ik weet niet of dit normaal latijn is, ik Google Translate jullie gewoon de moeder) kun je toepassen op de rest van je leven: niet per se een relatie met iemand aangaan, niet per se iets eten, niet roken (behalve jonko dus), niet zoveel drinken, niet naar zo’n dom feestje gaan en, het aller belangrijkste nu: niet een mening hebben over alles.

En dan rest nu de vraag: ga je deze gedachte toevoegen aan je leven, of heb je er geen mening over?

No way.