Minder vlees, minder een lul

Vleeslul definitie

Ik schreef drie jaar geleden dat vegetariërs, net als de rest van de wereld, knettergek zijn. En dat vind ik nog steeds. Want iedereen is een slecht geïnformeerde aandachttrekker. En vegetariërs net iets meer dan de rest.

Nouja, vegans zijn het ergste natuurlijk.

Maar ze hebben wel een goed punt hoor.

Intussen is het 2017 en hoeven we niet meer te ontkennen dat wat minder vaak en überhaupt minder vlees eten best goed is voor de planeet. En als je dan ook nog eens vlees eet dat niet per se uit iets wat lijkt op een fabriek komt, ben je al aardig goed bezig. Oja, eet ook misschien even een kleinere portie.

En überhaupt is wat minder eten van alle soorten voedsel reuze verstandig, maar daar gaat het nu niet over.

Minder vlees eten is helemaal niet raar en ook niet moeilijk. En ook niet eens duurder, want je bespaart wanneer je iets juist niet koopt. Of in plaats daarvan bonen koopt, bijvoorbeeld. Die dingen zijn knetter goedkoop.

En ook ben je er niet minder mannelijk als je één of twee keer per week een groentegerecht eet in plaats van een varkenssaucijs.

Vind je van wel, laat dan gerust een boer (of een bonenruft) tijdens het eten en ga daarna met je hond vechten. Of ga even schelden op een scheidsrechter die jou niet kan horen (en als hij dat wel kon, het vrij weinig kon schelen wat een tweeëndertigjarige gast uit Apeldoorn met een witte Opel Astra (?) vindt van zijn beslissingen tijdens Champions Leaguewedstrijden) omdat er een televisiescherm tussen zit.

Dát met z’n allen minder vlees eten verstandig is (in tegenstelling tot evenveel of meer vlees eten) hoeven we niet te ontkennen.

We hoeven trouwens ook niet te ontkennen dat knuffelen met melkkoeien omdat je vegan bent even debiel is. Als je echt een goed geïnformeerde vegan bent, hoop je dat koeien uitsterven. Maar dat terzijde.

Het is wat mij betreft dan ook nu wel klaar met al die domme opmerkingen als ‘ik moet het lekker zelf moeten weten’ en ‘vlees is gezond’ en ‘waar baseren jullie dit op?’ en ‘ja maar Coca-Cola’ en ‘vlees is lekker’.

Nee. Je moet het niet zelf weten. Meer vlees is niet gezond. Science bitch. Stop. En ja.

Minder vlees eten is vooral goed voor jezelf. Omdat je er minder een lul van wordt.