10 (soort van) vliegreis lifehacks

Allemaal dingen die kut zijn aan vliegen

Vroeger boekte je een vliegreis naar een ver land en kreeg je tickets van een reisbureau en als je die dan had vergeten op Schiphol was je de lul.

Stond je dan met je gewisselde buitenlandse geld en een drup aan je neus.

Ja, toen was vliegen nog best stressvol met alles wat je van tevoren moest regelen en bedenken. Maar nu is alles beter.

Het lijkt in ieder geval beter te zijn. Ja, je tickets heb je gewoon op je telefoon en je kunt je boarding pass zelf bliepen bij de gate. Maar vliegen is nog steeds intens kut. Er kan nog van alles mis gaan en het gaat ook vaak mis omdat dat hele vliegproces nog zo tering ouderwets is. Of omdat er overal op de wereld taxichauffeurs rondlopen die ’s avonds bij het taco’s eten aan hun vrouw vol trots willen vertellen hoeveel toeristen ze vandaag weer hebben opgelicht. Zelfs in Nederland. Maar dan in plaats van taco’s zuurkool.

Gelukkig is er voor alle kutdingen een oplossing. En die heb ik allemaal voor je uitgezocht. Lees maar even mee.

En als het toch kut gaat, moet je je maar even bedenken dat je met je blije westerse op een dinsdag aan de andere kant van de wereld je westerse salarisje zit uit te geven en dat je niet zo moet zeiken.

1 Weten waar je naar toe wil

Het grootste probleem van reizen is misschien wel een reis boeken. Want waar the f*ck wil je nou eigenlijk naar toe? Het is eigenlijk bestwel kut om te bedenken wat je nou eigenlijk wil. Waar ben je nou eigenlijk naar op zoek? Er is natuurlijk ook teveel te kiezen. Vliegreizen zijn een grote paradox of choice.

  • Wil je per se naar bestemming x op tijdstip y (omdat je saai/juf bent)? Stel dan ruim van tevoren alerts in op kayak.com.
  • Wil je je bestemming af laten hangen van het aanbod? Dan moet je echt goedkope aanbiedingen in de gaten houden. En dan direct boeken als ze er zijn.
  • Wil je per se naar die ene plek maar boeit het je niet wanneer? Check dan kiwi.com en laat je inspireren.
  • Wil je per se in een bepaalde periode weg maar boeit het je niet waar naar toe? Check dan ook kiwi.com en laat je inspireren. Of ga gewoon naar Ameland.
  • Wil je de beste plek om je online werk te kunnen doen voor langere tijd? Check dan nomadlist.com.

2 De goedkoopste reis boeken

Ok dit is eigenlijk helemaal niet zo heel erg kut omdat je gewoon iedere random vliegticketaanbieder kunt bezoeken en daar een ticket kunt boeken. Maar het loont wel om even via Yelmair, Momondo, Kayak en Skyscanner te checken waar het nou echt het goedkoopste is en dan dáár te boeken. Met als extra dikke tip Budgetair, omdat die user interface by far de beste is. En je kunt zo gemakkelijk je boekingen terugvinden.

Leg ik hier allemaal uit. En hier ook.

En nee, vliegtickets zijn niet goedkoper op dinsdag of in incognitomodus (of in incognitomodus op dinsdag).

3 Een reis voorbereiden

Zodra je weet waar je naar toe wil (en gaat), moet je natuurlijk wel weten wat je daar kan gaan doen. Ok, koop gerust een Lonely Planet, maar dat is een algemene gids voor algemene mensen die zichzelf hip vinden. Dus dan eindig je met z’n allen op die zondagochtend in die brunchtent in de rij. Dat is kut.

Er is natuurlijk Google Maps waar je je favorieten op kunt aangeven, maar je wil toch veel specifiekere tips? Flamyngo kan je helpen lijstjes samen te stellen én daarmee kun je je vrienden om hulp vragen. Want een tip is pas een tip als ‘ie persoonlijk is.

4 Tering vroeg van te voren op het vliegveld aanwezig zijn

Dit hoeft dus niet. Die regel van zoveel uur van tevoren aanwezig zijn is een mythe, in de wereld geholpen door mensen die willen dat het vliegtuig op tijd vertrekt (luchtvaartmaatschappijen), mensen die willen dat je geld uit gaat geven op vliegvelden (vliegvelden) en je mensen die zich zorgen maken (je moeder/vriendin).

En als je een Priviumpasje hebt, kun je op Schiphol sowieso overal middelvingerend doorlopen.

5 Bagage inchecken

Dit is per definitie stupid. Je gaat niet verhuizen, dus neem gewoon alleen handbagage mee. Scheelt weer tijd.

6 Internetten op het vliegveld

Anil Polat is een blogger en computerveiligheidtechneut en hij maakte een kaart met allemaal vliegveldwifinetwerken en wachtwoorden, die regelmatig wordt bijgehouden.

De andere optie is zo’n Boingo Wireless (wat zo’n beetje op elke luchthaven wifi aanbiedt) account van een tientje per maand, maar dat is tering moeilijk op te zeggen en veel te duur voor hoe vaak je het gebruikt.

Dus doe ook eigenlijk maar niet.

7 Dingen (niet) doen in het vliegtuig

Vliegen is saai en duurt lang, natuurlijk afhankelijk van je bestemming. En al die kutfilms in dat entertainment systeem heb je natuurlijk al gezien maar dan niet op een pixelig schermpje maar op je eigen Ultra HD Samsung scherm. Tenzij je natuurlijk vliegt met Emirates, want die hebben gewoon alle seizoenen van alles op tering grote scherpe schermen.

Gelukkig kun je nu Netflix en Youtube offline opslaan (dus doe alvast even) en kun je ook je Kindle boekjes lezen, je Audible audioboeken, je Podcasts en je Blinks downloaden. Leg ik hier ook uit.

Slapen lukt natuurlijk nooit, maar wel als je even een melatonine neemt.

8 Zo’n arrival card invullen

Je hebt voor het boeken van je ticket allemaal gegevens ingevuld en je paspoort wordt honderdduizend keer gecontroleerd en alsnog moet je bij het betreden van Indonesië en Brazilië en Marokko en weet ik welke landen zo’n papiertje invullen met precies dezelfde gegevens en het hotel waar je gaat slapen (ook al boeit het geen reet wat je daar neer zet) en soms met een briefje van 50 dollar (ik heb het tegen jou Tanzania). Dat is natuurlijk helemaal kut. Want je hebt toch ook geen pen met je mee in het vliegtuig want je bent geen kind van zes die een tekening wil maken.

Ik heb hier geen oplossing voor. Deal with it. Neem gewoon een pen mee. Anders moet je dat aan je buurman/vrouw vragen (in welke taal???) en dat is eng.

9 Niet opgelicht worden door een taxichauffeur

Wat fijn dat de eerste indruk van een nieuw land altijd is met een valse besnorde taxichauffeur die je wil oplichten. Gelukkig kun je via Rome2Rio alvast van tevoren checken wat een taxirit ongeveer moet kosten en is er tegenwoordig overal Uber (gebruik ff m’n code v2ruf). Moet je wel internet voor hebben, maar dat heb je bij punt 6 kunnen lezen.

En anders ga je even op je buitenlandbundel want dat kost minder dan opgelicht worden door Jorge met z’n snor.

10 Met een jet lag omgaan

Iedereen die je tipt om te gaan trainen of powernaps te doen en/of wel/niet te eten is een idioot. Deal met je jet lag en doe er je voordeel mee. Vluchten richting het westen (bijv. van Amsterdam naar New York—Ik geef ook nog echt een voorbeeld…) zijn relaxed, omdat je dan lekker lang kan opblijven tot je dood neer valt om 8 uur ’s avonds en dan lekker vroeg wakker bent. En vluchten naar het oosten fucken je gewoon helemaal op. Gelukkig zijn ze daar niet zo christelijk en kun je meestal ’s nachts lekker wel activiteiten ondernemen.

Of niet.

Kijk maar even.