M’n favoriete tools om goedkoop te vliegen

vliegticket-tools

Iemand, laten we hem Ronnie noemen, las m’n boek Thuisblijven is duurder en merkte op dat hij graag twee dingen had willen lezen: een lijst van alle linkjes in mijn boek naar websites met meer informatie (dat zijn er 106) en een lijst met tools die ik gebruik om goedkope vliegtickets te vinden. Ik kon me wel vinden in die feedback/kritiek/wens dus beide kun je vinden in de volgende druk, maar die is er nog niet (help me even herinneren dat ik deze blogpost aanpas zodra die druk er wel is) dus hier is alvast de lijst met tools en dan volgt die lijst met linkjes later nog wel een keer (idem). Met voor de duidelijkheid de gradatie van vliegtuignerd die je moet zijn om ze te gebruiken, oplopend van iedere debiel, via medium nerdje tot ontzettende vliegtuigkneus.

Vliegticketzoekmachines

Laat me beginnen bij het begin. Want iedereen denkt natuurlijk nog steeds dat er één website is waar je goedkope vliegtickets kunt vinden. Die is er niet. Wel zijn er websites waar je gemakkelijk vliegtickets kunt vinden. En hoe efficiënter je kunt zoeken, hoe sneller je een ticket vindt dat bij je wensen past.

Google Flights (iedere debiel)

Met Google Flights kun je snel prijzen vergelijken omdat die prijzen in de kalenderweergave staan. Bovendien kun je zoeken tussen meerdere luchthavens tegelijk en sorteren op airline en alliantie (dat komt later terug). Google Flights is vrijwel altijd m’n startpunt als ik een tripje heb bedacht. Maar ik boek nooit wat via deze website.

Google Flights laat je efficiënt zoeken
Google Flights laat je efficiënt zoeken

Momondo (iedere debiel)

Momondo is m’n favoriete website om goedkope vliegtickets te vinden, als ik data weet waarop ik graag wil vliegen. Die data heb ik dan eerder bij Google Flights of elders gevonden, maar via Momondo vind ik bijna altijd het laagste tarief. Dan klik ik via Momondo door naar de uiteindelijk OTA (Online Travel Agency) om daar te boeken.

Data gevonden bij Google Flights, ingevoerd bij Momondo
Data gevonden bij Google Flights, ingevoerd bij Momondo (en €43,- minder)

Expedia (iedere debiel)

Expedia laat niet vaak de goedkoopste vliegtickets zien, maar wél de boekingsklasse en dat is juist belangrijk omdat je dan weet hoeveel punten je kunt gaan sparen. Zeker met de Wheretocredit Chrome plugin die aan de vliegticketzoekresultaten het mogelijk aantal te sparen punten toevoegt.

Boekingsklasse te zien én extra data van de wheretocredit plugin
Boekingsklasse te zien (hier R) én extra data van de wheretocredit plugin

Skiplagged (medium nerdje)

Skiplagged is ook een vliegticketzoekmachine maar deze website zoekt ook tickets waarbij je een deel weg kunt gooien wanneer dat goedkoper is (over verstopte steden weggooien lees je meer in m’n boek) en tickets van andere luchthavens van waar je zocht als het goedkoper is om daar eerst naar toe te vliegen.

Nu ff geen verstopte steden weggegooid
Nu ff geen verstopte steden weggegooid

ITA Matrix (ontzettende vliegtuigkneus)

De ITA Matrix gebruikt dezelfde zoekmachine als Google Flights (zijn ook beide van Google) maar hier kun je net iets meer mee. Deze tool wordt pas bruikbaar als je wat airport- en airlinecodes kent en hier en daar wat met afkortingen strooit. Ook kun je met deze tool ticketvoorwaarden lezen en met een script (waar je straks meer over leest) direct zien hoeveel punten je waar kunt sparen. Je kunt met ITA Matrix niets boeken, maar wel als je datzelfde script gebruikt.

Vrij veel nerderige nerdinfo
Vrij veel nerderige nerdinfo

Dat ITA Matrix script (ontzettende vliegtuigkneus)

Als je ITA Matrix gebruikt en dit script in je bookmarks bar (vind bladwijzerbalk zo’n dom woord) plaatst, kun je bij je zoekresultaten direct zien hoeveel punten je bij welk frequent flyerprogramma kunt sparen omdat ITA Matrix ook laat zien in welke boekingsklasse je je tickets kunt boeken. Bovendien kun je met dit script direct de zoekresultaten van ITA Matrix naar boekingswebsites sturen en daar boeken. Top.

Yelmair (iedere debiel)

Ik heb deze vliegticketzoekmachine zelf gemaakt omdat ik een paar dingen miste in de meeste zoekmachines:

  • Meerdere plekken en regio’s tegelijk als vertrek- of aankomstplek instellen;
  • Zoeken in langere periodes dan een dag;
  • Direct zichtbaar hoeveel punten je kunt sparen bij frequentflyerprogramma’s.

Dit zit allemaal in Yelmair dus check het!

Punten sparen

Het is belangrijk om punten te sparen als je vliegt want dat is een soort gratis geld en als je niet begint, heb je met iedere vlucht waarmee je niets spaart steeds meer spijt.

Frequent flyerprogramma’s (iedere debiel)

Ik ben lid van British Airways Executive Club, Delta Skymiles, Singapore Airlines Krisflyer, American Airlines AAdvantage, Emirates Skywards, Etihad Guest, Lufthansa Miles and More, Cathay Pacific Asia Miles, Iberia Plus en nog meer maar kijk maar even waar jij lid van wordt.

American Express creditcard

Je moet een creditcard gebruiken want dan spaar je met je aankopen punten en die punten kun je weer inwisselen bij verschillende frequent flyerprogramma’s (tenminste als je de juiste Amex hebt). Bovendien zijn je aankopen verzekerd, krijg je twee keer gratis loungetoegang en bonuspunten. Dus vraag ‘m hier aan (en check de voorwaarden).

Kijk, is chill dat je naar meerdere programma's kunt overboeken
Kijk, is chill dat je naar meerdere programma’s kunt overboeken

Points.com (medium nerdje)

Op points.com kun je in één oogopslag zien hoeveel punten je bij zo’n beetje ieder frequent flyerprogramma hebt.

Ok werkt niet optimaal jemig
Ok werkt niet optimaal jemig

Awardhacker (medium nerdje)

Met deze zoekmachine kun je zien hoeveel punten bij verschillende frequent flyerprogramma’s bepaalde routes kosten. Zodat je weet op welke route welk programma het beste kan worden gebruikt.

Makkelijk zoeken
Makkelijk zoeken

Wheretocredit.com (medium nerdje)

Met deze website kun je per route uitrekenen hoeveel punten je waar kunt sparen. Dat kon ook direct bij Expedia en ITA Matrix, zoals je hebt kunnen lezen (met dat script), maar op deze website kan het handmatig.

Handig
Handig

Ticketdeals

Je kunt natuurlijk zelf naar vliegtickets gaan zoeken, en dat moet je ook vooral doen, maar als je een klein beetje avontuurlijk bent en het je niet zoveel uitmaakt waar je wanneer naar toe gaat (als het maar goedkoop is), dan kun je ticketdealblogs in de gaten houden.

Ticketdealblogs (iedere debiel)

Check vooral secretflying.com, flynous.com en fly4free.com omdat ze dagelijks ticketdeals posten en volg ze vooral op Facebook en Twitter en Instagram als je daar tijd voor hebt.

Pushbullet en IFTTT (medium nerdje)

Beter zorg je ervoor dat je de RSS-feeds van die ticketdealblogs volgt en jezelf alleen meldingen stuurt als die blogs iets relevants posten anders kijk je op je telefoon als er een goedkope retour van Singapore naar India is en dat boeit je geen reet. Lees er hier meer over.

Bagage

Wat je meeneemt op je reisjes moet je helemaal zelf weten maar als je een koffer incheckt ben je per definitie een idioot. Je gaat niet verhuizen en ook hoeft niemand in Bali je fossielenverzameling te zien. Dus laat die lompe grote felgekleurde koffer thuis, lieve lezer, en neem gewoon handzame handbagage mee.

GoRuck GR1 26L (medium nerdje)

Dit is mijn favoriete rugzak om lange en verre maar ook korte en korte reizen mee te maken. Alles past erin en het belangrijkste is dat er een apart vakje voor m’n laptop in zit én dat precies dat stuk tegen bomexplosies kan (echt!). Knetter duur voor een rugzak, maar je moet goede spullen kopen omdat niet goede spullen irritant zijn en kapot gaan. Men zeg niet voor niets dat hardlopers duurlopers zijn! Of zoiets. En levenslange garantie!

Bomb proof mooi man
Bomb proof mooi man

Rimowa Topas (medium nerdje)

Dit is mijn favoriete koffer om lange en verre maar ook korte en korte reizen mee te maken. Alles past erin en het belangrijkste is dat je cool bent met deze koffer. Knetter duur voor een koffer, maar je moet goede spullen kopen omdat niet goede spullen irritant zijn en kapot gaan. Men zegt niet voor niets dat hardlopers duurlopers zijn! Of zoiets. En levenslange garantie!

Harde harde koffer
Harde harde koffer

Overige dingen

Nu volgt nog een lijstje met dingen die misschien wel in een categorie passen, maar dan een beetje eenzaam in die categorie zouden hangen en dat zou zonde en zielig zijn.

Gcmap.com (medium nerdje)

Op deze website kun je stoere kaartjes maken van al je reizen en/of gewoon routes van je trips maken. Moet je wel eerst airportcodes voor kennen. Die vind je hier allemaal trouwens.

hehehe
hehehe

Flyertalk (medium nerdje — ontzettende vliegtuigkneus)

Hét forum waar zowel allerlei ticketdeals worden gepost als zo’n beetje alles wat te maken heeft met vliegreizen (goedkoop of niet). Als je er regelmatig een kijkje neemt, begin je vanzelf steeds meer te snappen van luchtvaart. Is handig.

Lekker man
Lekker man

Privium (medium nerdje)

Een abonnement voor een clubje op Schiphol die je veel voordelen geeft (voorrang bij veiligheidscontrole en paspoortcontrole, gratis loungetoegang en vooraan parkeren). Lees er hier meer over.

Call to action op het eind (iedere debiel)

Eigenlijk moet je gewoon m’n boek kopen. Want daar staat al het bovenstaande plus nog veel meer in. Dan ben je goed voorbereid en bespaar je honderden euro’s op je vliegtickets. Dus check ‘m hier.