Bakken met geld van de voedselindustrie

Voedselindustrie

Bayesian Bodybuilding klinkt alsof het een manier is om de acteurs van Game of Thrones in shape te krijgen maar eigenlijk is het een website en blog en strategie en zienswijze van Menno (Henselmans), overigens niet te verwarren met Mennel (kwark) dat vroeger trouwens prachtig Senoble heette.

De Facebookpagina van Bayesian Bodybuilding postte een plaatje waarin een onderzoek was samengevat, voor ons domme normies om het allemaal beter te begrijpen. Vond ik fijn. Vooral ook omdat het samengevatte onderzoek (voor de zoveelste keer) duidelijk maakte dat light frisdranken kunnen helpen bij het afslanken en daarna op gewicht blijven (in dit onderzoek zelfs meer nog dan water drinken).

Ik postte dat plaatje op Twitter omdat ik (nog steeds) helemaal moe word van mensen die bang zijn voor zoetstoffen en/of, nog erger, beweren dat zoetstoffen hetzelfde effect op je lichaam hebben als suikers. Want het eerste is onnodig en het tweede is onwaar.

Dus iedereen die dat beweert mag je hierom zachtjes beschuit in hun haar kruimelen. Of in hun gezicht hoesten. Of beschuit in hun harige gezicht hoesten.

De discussie op Facebook onder dat plaatje ging al gauw over de financiering van het onderzoek. Want, één van de onderzoekers had ooit iets gedaan voor Coca-Cola en Coca-Cola had de (vele duizenden) light frisdranken voor het onderzoek beschikbaar gesteld. Dus ja, dan werden de argumenten ‘it doesn’t pass the smell test’ en ‘waar rook is, is vuur’ en ‘we zijn met z’n allen bang voor grote voedselconglomeraten’ al snel gebruikt.

Maar is het allemaal zo erg? Nee. Natuurlijk niet.

Allereerst werd het onderzoek zelf betaald door een universiteit, dus was het niet gefinancierd door Coca-Cola. Maar ga eens na: als het onderzoek wél was gefinancierd door Coca-Cola (wat niet is gebeurd), dan moet je toch nog steeds kijken naar hoe het onderzoek is gedaan en wat dan de uitkomsten zijn? Net zoals bij ieder ander onderzoek. En bovendien: wat heeft Coca-Cola aan dit onderzoek? The Coca-Cola Company verkoopt zowel suikerhoudende frisdrank, light frisdranken als water. Dus ja, ze hebben belang bij iedere uitkomst. Of ze het financieren of niet.

Voor de duidelijkheid, nogmaals, ik herhaal dit te vaak, dit onderzoek was niet gefinancierd door Coca-Cola.

Het grote boze voedselindustrieargument is vrijwel nooit valide. Ook in dit geval niet. Dus tattooeer deze overtuigingen even op je onderarm:

  • Light frisdrank kunnen beter dan suikerhoudende frisdrank helpen bij afvallen want er zit geen energie in;
  • Light frisdrank is niet ongezond;
  • Gezondheid bestaat trouwens niet;
  • ‘De voedselindustrie’ bestaat ook niet;
  • ‘De voedselindustrie’ is daarom niet duivels;Iedereen (ook zogenaamd onafhankelijke onderzoekers) heeft een belang;
  • Ga even trainen om grotere onderarmen te krijgen voor al deze teksten;
  • De tekst hiervoor niet op je onderarm tattooeren;
  • Hoe schrijf je eigenlijk tattooeren?

Bedankt voor uw aandacht. Spreid het woord.?