Waarom noten niet gezond zijn
Noten zijn niet gezond. Pas als je weet in welk dieet noten worden toegevoegd, weet je of het gezond is.
Door selectief accepteren en ontvolgen heb ik een wereld gecreëerd die bijna vrij is van idioten. Noem het biased of noem het verstandig, maar linksom of rechtsom komt er niet zo gauw meer een idioot in m’n timeline voorbij. Dat is fijn. Want ik heb wel wat beters te doen dan me druk maken om idioten.
Wacht eens.
Dat is m’n werk.
Francesca heeft nog niet zo’n idiootvrije wereld gecreëerd en stuit dan bijvoorbeeld op een artikel van de prachtige website puurfiguur.nl. Daar las ze een artikel over noten en dacht dat het verstandig was om mij te tippen. Waarschijnlijk onder het mom van ‘zeg hier eens wat van’.
En dat kwam goed uit want ik heb de komende tien dagen min of meer ingeruimd voor ‘schrijven’ dus dit kan er ook nog wel bij. Dat had Francesca goed gezien. Is ook direct de reden waarom zij niet tot die groep idioten behoort.
Het artikel op puurfiguur.nl gaat over 8 meest gezonde noten. Dat is leuk want we weten inmiddels al dat losse producten niet gezond kunnen zijn. Alles is giftig in overschot en vrijwel niets schaadt als je het met mate neemt. Behalve de reeds bekende batterijen, uranium en hutspot.
Maar het geeft niet, want de strijd om het woord gezond de wereld uit te schoppen is pas gestreden wanneer niemand het woord meer kent en dat is in principe onmogelijk omdat we, als dat moment komt, dus ook gezamenlijk niet meer weten dat het woord ooit heeft bestaan en dat lijkt me onmogelijk. Tot in de eeuwigheid.
Terug naar de noten.
Natuurlijk gaat het artikel over het grote geheim dat noten weliswaar veel calorieën bevatten maar je ook helpen vet te verbranden. Het klassieke voorbeeld van zoeken naar wonderen om de wereld te verklaren. Het lijkt bijna religie.
En natuurlijk wordt de zinloze melding van koolhdyraten die zorgen voor vetopslag gedaan (wat overigens niet waar is, maar dat weten we nu natuurlijk inmiddels wel).
Verder wordt er gemeld dat mensen die noten eten over het algemeen slanker zijn dan mensen die geen of minder noten eten maar dat is natuurlijk een klassiek voorbeeld van correlatie en geen causaliteit of oorzaak-gevolgrelatie.
Het aantal mensen dat per jaar verzuipt in een zwembad correleert ook heel mooi met het aantal films waar Nicolas Cage in datzelfde jaar in speelt, maar dat betekent nog niet dat mensen zichzelf van het leven beroven door zichzelf te verdrinken zodra ze Nicolas Cage in een film hebben zien spelen of dat Nicolas Cage zijn acteerwerk opschroeft na het lezen van hogere zwembadverdrinkingscijfers.
Sommige dingen zijn toeval. En/of hebben een andere oorzaak.
In het geval van die noten zou het maar zo kunnen zijn dat mensen die een verstandig dieet volgen (bijvoorbeeld gevarieerd en met mate) vaker noten eten dan mensen die een onverstandig dieet volgen (bijvoorbeeld een langdurig calorieoverschot). De noteneters eten noten en de nooitnoteneters frituren vaak.
En bovendien: als er een verband is, waarom zorgt het eten van noten dan voor een lager gewicht en een lager gewicht niet voor het eten van noten?
Dat het eten van noten zorgt voor een lager gewicht is dus op veel verschillende manieren uit te leggen als onzin.
Verder vind ik het bijzonder om te lezen dat enerzijds een koolhydraatarm dieet wordt aangeraden en anderzijds noten die ten opzichte van andere noten minder calorieën bevatten, worden aangeraden (wat vooral komt door naar verhouding meer koolhydraten per 100 gram ten opzichte van die andere noten).
En pistachenoten zijn gunstig voor het verbranden van buikvet.
Haha.
De zogenaamde logica achter de vorm van walnoten die op hersenen lijkt omdat deze noten het cognitieve vermogen beïnvloeden is lachwekkend. Wel een leuk ezelsbruggetje, maar wat moeten we dan met een banaan en bloemkolen? Of erwtensoep?
Vervolgens wordt er geadviseerd om 30 gram noten per dag te eten. Dat is natuurlijk prima, maar ik mis de context. Wat gebeurt er als ik vanaf nu die 30 gram noten ga toevoegen aan m’n dieet?
Het artikel roept meer vragen op dan het beantwoordt.
Laten we daarom maar weer afsluiten met de befaamde quote van Theo Maassen, want de suggestie om langzaamaan steeds meer veel minder lekkere rauwe noten te eten omdat je dan aan de smaak went is natuurlijk precies dit:
Ik weet zeker dat als je elke morgen heel consequent een deegroller in je poepgaatje probeert te proppen dat het op een gegeven moment ook gaat wennen, maar dat is toch geen reden om het dan ook te doen?