Zin in

Geen zin in

Soms denk ik dat ik die toonaangevende opiniemakende influencer cq trendsetter ben waar mensen tegenop kijken. Zo iemand die voorop loopt met meningen en inzichten. Een voorbeeld. De Mahatma Gandhi van het Nederlandse Internet. Met een mentaal neusje omhoog (en digitale blote voeten) maar dan wel net doen alsof je heel normaal bent gebleven. En dan vraag ik bijvoorbeeld op Twitter waar mensen mijn mening over willen horen. Zo van ‘weet je het zelf niet, vraag het Jellie en heb weer wat richting in je leven’.

https://twitter.com/jelmerdeboer/status/1115538082865057793

Maar goed, daar reageert natuurlijk helemaal niemand op. Dus dan sta ik weer met beide benen op de grond.

Ok ik kreeg één reactie. Lennart vroeg zich af waarom je niets tegen je zin moet doen. Ik weet niet of Lennart vindt dat ik niets tegen m’n zin doe en zich afvroeg waarom ik dat (niet) doe en/of dat Lennart juist graag iemand wil zijn die niets tegen z’n zin doet en mijn raad wilde opvolgen, ik vond deze enige reactie wel de moeite waard om dit stukje over te schrijven.

Dit stukje kreeg nog wat toevallig extra elan. Michael Cervino (is z’n echte naam) tweette namelijk het verschil tussen zin en zin. Er is namelijk, volgens hem, en ik ben het daarmee eens, een groot verschil tussen:

  1. Dingen tegen je zin in doen;
  2. Dingen doen die waarvan je vindt dat het geen zin heeft.

Dingen tegen je zin doen doe je wanneer je ongemotiveerd bent om iets te doen. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Regen kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn voor het feit dat je geen zin hebt om de hond uit te laten. Angst om te sterven uit verveling kan een oorzaak zijn voor het feit dat je geen zin hebt om samen met je vriendin te gaan eten bij een ander stel.

Dingen doen waarvan je vindt dat ze geen zin hebben is iets heel anders. Als je vindt dat het geen zin heeft om een hond uit te laten, heb je waarschijnlijk überhaupt geen hond. En als je ‘m wel hebt, doneer ‘m dan aan het asiel.

Als je vindt dat het geen zin heeft om met je vriendin te gaan eten bij een ander stel, dan heeft dat waarschijnlijk te maken met welke rol je contact maken met andere mensen in je leven geeft. Of, met wat voor soort mensen je liever geen contact maakt. Of, op welke manieren je liever geen contact maakt. In dit geval heeft ‘geen zin hebben’ misschien wel degelijk te maken met ‘het heeft geen zin’.

Zingeving is een lastig punt (en kun je luisteren in de podcast met Nienke Wijnants). Want wanneer heeft iets zin en wanneer niet? Daar zijn de meningen over verdeeld. De ene (filosoof) vindt dat niets in het leven zin heeft en alles wat we verzinnen ons afleidt van onze sterfelijkheid en een ander vindt dat alles wat we kunnen vinden dat ons zin kan geven goed is. En dan zijn er ook nog veel mensen die er een beetje tussenin zweven of er nog nooit over hebben nagedacht.

Wat mij betreft zoek je zingeving in je favoriete onderwerp. Als je dat onderwerp maar ook echt zelf je favoriete onderwerp vindt. Niet je partner, je vader, de pastoor, Netflix, iemand of Instagram of Veronica Inside.

Dus als jij een hond tof vindt, dan is het zinvol om die hond uit te laten (omdat je graag goed voor die hond wilt zorgen en ook graag een schoon tapijt hebt), maar je kunt er nog steeds geen zin in hebben. Dat is zo’n beetje het verschil.

Als je graag contacten maakt en onderhoudt, dan moet je vooral gaan eten bij een ander stel. Maar je kunt het nog steeds enorm saai vinden en daarom geen zin hebben.

In dat laatste geval moet je dus letterlijk je zinnen verzetten. Dus het antwoord op de vraag ‘heeft dit zin?’ zwaarder laten wegen dan het antwoord op de vraag ‘heb ik hier zin in?’. En dan nog blijft het natuurlijk niet zwartwit. Je moet niet bij alles nadenken of het zinvol is en dan heel rationeel en consequent zingeving belangrijker gaan vinden dan je gevoel. Je bent namelijk geen robotfilosoof.

Maar, vindt ook Michael Cervino, we zouden er goed aan doen om vaker stil te staan bij de vraag of we iets zinvol vinden in ons leven. Want dan ga je je afvragen wie je wilt zijn en wat je wilt. In het andere geval (nadenken over waar je zin in hebt), luister je vooral naar oppervlakkige emoties.

En zo zie je maar weer dat die toonaangevende opiniemakende influencer cq trendsetter waar mensen tegenop kijken antwoord op je vragen geeft.

Je kunt nog steeds reageren op m’n tweet.

https://twitter.com/jelmerdeboer/status/1115538082865057793