Waarom bemoeien kinderen zich met Zwarte Piet?

Deze mag wel

De Kinderombudsman vindt dat Zwarte Piet in strijd met kinderrechten is en adviseert om het fenomeen af te schaffen. Zwarte Piet kan namelijk uitsluiten, pesten en discriminatie uitlokken.

Daar was ik al achter toen m’n buurjongen van vijf aan me vroeg of ik bij Zwarte Piet in de auto zat toen een vriend van Somalische afkomst me thuis afzette.

De Kinderombudsman trok haar conclusies onder andere na gesprekken met (misschien wel diezelfde) kinderen.

Vervolgens vroeg Jordi zich af sinds wanneer kinderen zich met sinterklaas bemoeien.

Een grap natuurlijk, maar het werd inderdaad eens tijd om die koters aan de (melk)tand te voelen. Want vooralsnog bepaalden we alles voor ze en waren de non-argumenten talrijk.

Kinderen zien het verschil niet.

Die perfecte egaal bruine huid komt door roetvegen uit de schoorsteen.

Allereerst vind ik, net als Ron Simpson, dat er geen discussie meer is.

Schaf dat hele ‘feest’ af. Het is lachwekkend dat we het hier nog steeds over hebben.

Maar er is nog één argument te gaan.

Het argument dat nog overblijft is dat je kinderen het feest niet kunt afnemen.

Maar dat kan wel. Namelijk zo:

Hey Daantje, Sinterklaas is er mee gestopt.

Ooh ok. Ik moet trouwens poepen.

Zie? Zo simpel is het. Maar ik snap heus wel dat Daantje ook teleurgesteld kan zijn als het van het ene op het andere jaar opeens over is en hij met vragen zit (maar dan heb je misschien een zeikerig kutkind opgevoed en ligt het aan jezelf—sowieso als je je kind Daantje noemt) en in dat geval moeten we gewoon even een rekensommetje maken.

Daantje is tot z’n derde waarschijnlijk te stom om überhaupt de wereld om zich heen te begrijpen en zodra hij er wat van begrijpt, lieg je hem dus de superlogische Sinterklaas en Zwarte Piettheorie voor en als ‘ie zes is, bewijst hij de Riemann-hypothese in het Spaans en citeert hij Cicero en berekent hij de afstand tot Proxima Centauri (deed ik tenminste wel). Dan is het logistieke inschattingsvermogen van Daantje heus wel goed genoeg om te realiseren dat het misschien helemaal niet mogelijk is om zonder drones, maar met heel veel Zwarte Pieten, heel Nederland in één avond te voorzien van cadeaus.

Daantje gelooft dus drie, misschien vier jaar, in Sinterklaas.

En daarmee duurt het laatste argument voor het Sinterklaasfeest dus nog precies zo lang.

Want als we nu gewoon stoppen met ieder nieuw driejarigkind een goed georganiseerde groep leugens te vertellen, dan gelooft er over vier jaar niemand meer in Sinterklaas en zijn ook Zwarte Pieten voor eeuwig afgeschaft.

Die waren sowieso al nooit ergens goed voor.

Behalve de fysiotherapiet dan.

Deze mag wel

Deze mag wel

Oja, ik doe vooralsnog alleen nog maar boodschappen bij Jumbo.