Zwemles voor volwassenen

Zwemangst

Ik kan nu 25 jaar zwemmen maar eigenlijk kan ik helemaal niet zwemmen. Ja, schoolslag. Maar dat is een vrij inefficiënte manier van voortbewegen (als ik de wereldrecords vergelijk met andere slagen) plus ik lijk op een spastische kikker.

Eigenlijk mag het geen chiquere naam hebben dan ‘niet verzuipen’.

Nee, liever kan ik borstcrawl. Maar dat kan ik niet.

Ik kan geen borstcrawl omdat ik dat nooit geleerd heb. In groep drie zei ik tegen meester Magne (ja zo heette hij echt) dat ik nog geen zwemdiploma B had terwijl ik wel zwemdiploma B had omdat ik niet naar een volgende zwemlesgroep durfde. Want dat water was zo diep en dat was eng.

En ik durfde 25 jaar lang niet naar een volgende zwemlesgroep dus ik bleef maar kikkerslag doen en zo veel mogelijk het water vermijden.

Tot ik er achter kwam dat er in Amsterdam nu een Swimgym was: een personal training zwembad met water waar je gewoon in kon staan als volwassen persoon. Dus om te verzuipen moest je wel heel hard je best doen. Zeker als er de hele tijd een trainer aan de kant staat te staan.

Zou ik dan eindelijk kunnen leren borstcrawlen?

Ik gaf me maar op om het te leren. Samen met m’n trainers Jurjen en Johan besloten we dat ik in 10 lessen toch wel 100 meter moest kunnen borstcrawlen.

Dat kon ik nu 1 meter. En dan ging ik ook nog eens de verkeerde kant op.

Maar iedereen start ergens en iedere reis begint bij de eerste stap en bla bla bla.

Laten we het maar proberen.

Tijdens les 1 kon ik 2 slagen, ademde ik onder water door m’n neus, hydrateerde ik mezelf ongewenst met talloze hoeveelheden zwembadwater en baalde ik dat ik heel stoer had gekozen voor een ballenknijper. Want dit gespartel zag er natuurlijk niet uit. En die platte kont ook niet.

Maar onder het mom van ‘Train like a pro’ ging ik maar verder. Inclusief badmuts.

Bij les 2 kon ik al 3 slagen (en verbeterde mezelf met 50%), had ik nog niet geleerd dat je onder water niet kunt ademen en probeerde ik tevens m’n slokdarm in te zetten als ademhalingsorgaan waardoor ik de hele dag chloorboertjes aan het laten was.

Ik moest opeens aan die quote die geen quote is denken die iedere fitgirl ooit heeft geplaatst die nergens op slaat.

Only positive vibes.

Les 3 zegde ik af want ik was bang.

Les 3b ging het weer iets beter. Les 4 ook. Les 5 niet. Toen wilde ik huilend naar huis. Les 6 werd ik afgemat (want kennelijk hoort dat er bij). Les 7 kon ik zowaar 25 meter borstcrawlen. Les 8 was intens kut en les 9 was plotseling super relaxed.

En les 10 is woensdag. Dan moet ik afzwemmen. En ik ben gelukkig en bang tegelijk. Want ik kan het opeens. Maar het is nog steeds eng.

100 meter borstcrawl korte baan.

Wens me succes.

Het wereldrecord staat op 44 seconden en 94 honderdste.

Update (22 juli) Het is me gelukt! Kijk:

En dit is m'n pijn en moeite hoofd

En dit is m’n pijn en moeite hoofd